Анемія
Loading

Анемія



Анемія (недокрів'я) - це захворювання, яке харак­теризується зниженням гемоглобіну в крові. Гемо­глобін міститься в червоних кров'яних тільцях (еритро­цитах), він постачає кисень до тканин організму

Анемії завжди вторинні, тобто є проявом якого-небудь загального захворювання. Вони можуть виникати як наслідок гострих та хронічних втрат крові, при підвищено­му руйнуванні еритроцитів, при недостатній функції кістко­вого мозку, в якому утворюються еритроцити. Анемія роз­вивається також при деяких захворюваннях (інфекційних, ракових тощо).
Найпоширеніша анемія, зумовлена дефіцитом заліза, яке необхідне Д?я побудови гемоглобіну. Така анемія най­частіше є наслідком втрати крові. Причиною анемії може бути незначна, але тривала крововтрата, наприклад, при геморої, виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кищки. Така анемія спостерігається у жінок, які стражда­ють тривалими та сильними менструальними кровотеча­ми. У дітей молодшого віку нестача заліза, яка призводить до розвитку анемії, може виникнути при неправильному харчуванні.
При нестачі заліза порушуються функції травних залоз, нервової системи, м'язового апарату.
До групи залізодефіцитної анемії належить так звана бліда неміч (хлороз), яка іноді розвивається у зовні здорових дівчаток без будь-яких видимих причин; нерідко захворювання спричиняють психічні явища: засмучення, турботи, переляк тощо. В інших випадках хвороба виникає як наслідок поганого харчування, сидячого способу життя, надмірної розумової та фізичної праці.
З'являється апатія, швидка втомлюваність, нудота, го­ловний біль, судомне позіхання, нерідко запори. Колір об­личчя стає восково-блідим із зеленуватим відтінком.
Для усунення цього стану треба більше часу проводити на свіжому повітрі, оптимізувати розумові та фізичні на­вантаження. Корисні холодні обтирання, особливо морсь­кою водою. Якщо усунути причини, які викликали хлороз, то можна видужати і без застосування ліків.
При гострій анемії обличчя стає блідим, западають щоки та очі, загострюється ніс; обличчя та кінцівки нерідко хо­лонуть, на тілі виступає липкий піт, пульс стає слабким та ча­стим. Хворий слабшає, виникають запаморочення, нудота та блювота, гикавка, важкість під ребрами, зомління. Харак­терні «вибрики» апетиту, наприклад, бажання з'їсти крейду, вапно, пристрасть до гострої, солоної їжі. У такому випадку слід негайно подбати про припинення крововтрати.
При хронічних анеміях виникають різні порушення, пов'язані з недостатнім живленням тканин (сухість шкіри, ламкість нігтів, випадання волосся). Млявість та швидка втомлюваність з'являються ще до розвитку вираженої анемії. Згодом шкіра та слизові оболонки стають блідими, розвивається серцебиття, задишка при фізичному наван­таженні, запори, головний біль, викривлення смаку, пози­ви на сечовиділення, нетримання сечі.
Іншими причинами розвитку анемій, окрім дефіциту заліза, можуть бути спадковість, отруєння свинцем, дефіцит вітаміну В12, посилений розпад еритроцитів тощо.
Діагноз анемії встановлює лікар на підставі обстеження хворого та вивчення аналізу крові. Лікування спрямо­вується на усунення причини захворювання. У ряді випадків спеціального лікування і не потрібно, оскільки кровотворні органи самого організму справляютьсяз хворобою.
У дієті треба приділяти увагу висококалорійним продук­там, їсти більше м'яса та печінки у всіх видах. Корисна пшоняна каша, особливо з жовтим гарбузом. Узагалі всі жовті овочі та коренеплоди^містять велику кількість різних вітамінів. Рекомендуються також суниці, малина, вино­град, банани, горіхи, цибуля, часниіс^^


Засоби народної медицини для лікування анемії:

* сік буряка по 1 склянці на день протягом 3^4 тижнів; якщо погано переноситься, додавати 25% яблучного або морквяного соку;
* 100 г тертої моркви зі сметаною або олією з'їдати вранці натщесерце;
* сік буряка, моркви та чорної редьки у співвідношенні 1:1:1 залити в темну пляшку, замастити її в тісто, поста­вити у духовку або в піч «упрівати», пити по 1 столовій ложці тричі на день;
* сік крес-салату по 2 чайні ложки тричі на день.
* 150 мл свіжого соку алое змішати з 250 грамами меду та 350 мл кагору, пити по 1 столовій ложці тричі надень;
* 1 ст. ложку соку цикорію звичайного (петрів батіг) на склянку молока, випити у 3 прийоми протягом дня;
* 25 г плодів горобини звичайної та 25 г плодів шипшини заварити склянкою окропу, випити протягом дня;
* 1 ст. ложку ягід або листків суниці залити склянкою ок­ропу, настояти 10хвилин, пити по 100 мл 4 рази надень за ЗО хвилин до їди.

Нестача заліза в організмі може поповнюватись з сока­ми шовковиці, яблук, винограду, ананаса, айви, абрикоса, вишні, калини, .журавлини, горобини червоноплідної, су­ниць, аґрусу, берези. Не слід забувати і про городні культу­ри: кабачки, патисони, гарбузи, салат, часник, помідори, соки яких теж містять необхідні для організму при анемії складники, особливо якщо їх поєднувати з соками моркви, картоплі, собачої кропиви, настурції.


















Поддержите likar.uz.ua
Выберите сумму платежа
  грн/месяц

Тегі: