Цироз печінки
Loading

Цироз печінки

Цироз печінки - це хронічне прогресуюче ураження печінки, яке характеризується відмиранням печінкових клітин з поступовою заміною їх сполучною тканиною, порушенням структури та функції печінки

Чоловіки страждають на цироз утричі частіше за жінок, розвивається він переважно у віці 40-50 років.
Цироз печінки може виникнути як ускладнення вірусного гепатиту, особливо при несвоєчасному зверненні до лікаря та при недотриманні лікарських призначень та дієти. Частою причиною цирозу є зловживання алкоголь-' ними напоями, хронічне отруєння хімічною отрутою. Виникає він і внаслідок недостатнього харчування (особливо при нестачі білків, вітамінів), при порушеннях обміну речовин (цукровому діабеті, тиреотоксикозі), на фоні хронічних інфекцій, при тривалому здавлюванні або закупорці жовчних протоків.
Розвивається цироз у більшості випадків повільно і непомітно для хворого, який багато років тому переніс вірусний гепатит або інші інфекції, що лежать в основі цирозу, або протягом тривалого часу порушував режим харчування, зловжи­вав алкоголем тощо.
Хворі зазвичай скаржаться на слабість, нудоту та блюво­ту, проноси або запори, здуття живота, свербіння шкіри, но­сові кровотечі, зниження зору у вечірні години (куряча сліпо­та), періодичні підвищення температури тіла. Хворий худне, шкіра набуває бруднувато-сірого відтінку, спостерігається жовтяниця, розчухані ділянки шкіри. У ряді випадків на шкірі обличчя, грудей відмічаються «судинні зірочки». Нерідко спостерігається почервоніння долоні, іноді з жовтяничним відтінком. Дещо рідше в черевній порожнині накопичується рідина, виникає асцит (черевна водянка).
Крізь шкіру живота проступають розширені та набряклі вени, при цьому нерідко розширюються гемороїдальні ве­ни, що зумовлює іноді важкі гемороїдальні кровотечі, а та­кож нижні вени стравоходу, при розриві яких часом вини­кають загрозливі для життя кровотечі в більшості випадків у вигляді кривавої блювоти.
Цироз відлічує людині приблизно 3-5 років, проте при сучасних методах лікування можлива і більша тривалість життя хворих навіть із збереженням працездатності.
Лікування цирозу печінки тривале; у періоді загострен­ня воно проводиться обов'язково в стаціонарі. Велике зна­чення має повноцінне білкове та вітамінізоване харчування з обмеженням жирів та кухонної солі. Рекомендуються мо­лочні продукти, відварне м'ясо та риба, овочі, фрукти, со­ки, обов'язково включається м'який сир, солодощі та цукор. Хворим, особливо в періоди загострень, не­обхідний фізичний та психічний спокій.
Профілактика цирозу печінки полягає в попередженні та наполегливому лікуванні вірусних гепатитів, профілактиці та лікуванні хронічних інфекцій та інтоксикацій, а також хронічних запальних захворювань жовчних шляхів та травно­го тракту, попередженні різних отруєнь, відмові від палінНя та зловживання алкоголем, раціональному харчуванні.

Для лікування цирозу печінки застосовуються лікарські суміші
, які покращують обмін речовин у клітинах печінки, кишкове травлення, регулюють випорожнення кишечнику, діють як сечогінні.

* Змішати 40 г плодів шипшини коричної, 20 г листя кро­пиви дводомної; 1 ст. ложку суміші залити склянкою ок­ропу, настояти 4 години, процідити, випити за 2-3 прийоми упродовж дня.
* Змішати по 20 г кореню цикорію дикого (петрів батіг), трави хвоща польового, трави деревію звичайного, трави звіробою звичайного; 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 4 години, процідити, випити впродовж дня за 2-3 прийоми.
* Змішати по 10 г кори крушини ламкої, плодів кмину зви­чайного, трави звіробою звичайного, трави деревію звичайного; 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 4 години, процідити, випити впродовж дня за 2-3 прийоми.
* Змішати по 20 г трави горицвіту весняного, трави хвоща польового, трави деревію звичайного, 40 г трави чис­тотілу звичайного; 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 4 години, процідити, пити по 1 склянці двічі на день.
* Змішати по 20 г плодів барбарису звичайного, листя берези бородавчастої, плодів ялівцю, трави полину гіркого, трави деревію звичайного; 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 4 години, процідити, пити по 1 склянці двічі-тричі на день за ЗО хвилин до їди.


Поддержите likar.uz.ua
Выберите сумму платежа
  грн/месяц

Тегі: