Холецистит
Loading

Холецистит

Холецистит - це запалення жовчного міхура, одне із дуже поширених захворювань органів травлення, частіше зустрічається у жінок

Причиною холециститу є застій жовчі та наявність каменів у жовчному міхурі, стискування та перегини жовчовивідних протоків, порушення тонусу та рухової функції жовчного міхура під впливом різних емоційних стресів, ендокринних та веге­тативних порушень, рефлексів із уражених органів травлення. Застою жовчі також сприяють опущення нутрощів, вагітність, малорухомий спосіб життя, рідкі вживання їжі тощо.
Безпосереднім поштовхом до спалаху запального про­цесу часто буває переїдання, особливо прийом дуже жир­ної та гострої їжі, прийом алкогольних напоїв, гострий про­цес в інших органах (ангіна, пневмонія, аднексит тощо).
Гострий холецистит проявляється болем справа під ре­брами, часто нападами, який віддає в праву лопатку та плече. З'являється жовтяниця, тяжкість під грудьми, здут­тя живоїа, відрижка, нудота, іноді блювота. Температура тіла підвищується до 38-39°С. Біль виникає раптово, часто буває нестерпним. Під час нападу хворі не можуть знайти положення тіла, при якому біль зменшується.
При підозрі на гострий холецистит необхідно викликати лікаря. До його приходу не можна застосовувати грілки, промивати шлунок, вживати проносне. Лікують зазвичай у стаціонарі, іноді необхідне оперативне втручання.
Хронічний холецистит може виникнути після повторних нападів гострого, але частіше розвивається самостійно на фоні жовчнокам'яної хвороби, гастриту із секреторною не­достатністю, хронічного панкреатиту та інших захворю­вань органів травлення, при ожирінні.
Характерний для нього тупий ниючий біль справа під ребрами постійного характеру або біль, що виникає через 1-3 години після вживання жирної та смаженої їжі. Біль віддає вгору, в ділянку правого плеча, шию, праву лопатку. Іноді може виникати гострий біль, який нагадує жовчні коліки. Нерідко з'являються гіркота і металевий присмаку роті, відрижка повітрям, нудота, здуття живота, чергування запору та проносу, а також роздратованість, безсоння. Жовтяниця не характерна.
Перебіг захворювання здебільшого тривалий з чергуван­ням періодів загострення та поліпшення. Загострення вини­кають часто внаслідок порушень у харчуванні, прийому ал­когольних напоїв, важкої фізичної праці, приєднанні гострих кишкових інфекцій, переохолодження. Як ускладнення мо­жуть бути гепатит, панкреатит. Часто запальний процес стає поштовхом до утворення каменів у жовчному міхурі.

У діагностиці захворювання велике значення мають рент­генологічне та ультразвукове обстеження жовчного міхура.
Профілактика полягає в дотриманні режиму харчування, занять спортом та фізкультурою, профілактиці ожиріння, ліку­ванні вогнищевих інфекцій, боротьбі зі звичними запорами.
При загостренні хронічного холециститу хворих госпіталізують до хірургічного або терапевтичного стаціона­ру і лікують як гострі холецистити.
Важливе дотримання дієти, рекомендується переваж­но вегетаріанська їжа, багата на вітамін А, виключаються жовтки яйця, мозок, обмежується вершкове масло, слід уникати смаженого.
Для лікування та з профілактичною метою можна засто­совувати мінеральні води («Миргородська», «Нафтуся», «Слов'янська», «Єсентуки» №4 та №17). їх п'ють підігрітими до 38-45°С тричі на день по 1-1,5 склянки. Час вживання води залежить від стану секреторної функції шлунка. При зниженній секреції - за ЗО хвилин, при нормальній - 45-60 хвилин, при підвищеній - за 1,5 години до їди. При нерізких загостреннях та в періоді затухання при відсутності •каменів можна проводити сліпі зондування - закриті тюбажі (див. стор. 119).

Засоби народної медицини для лікування холециститу:

* 1 ст. ложку стовпчиків кукурудзи залити склянкою окро­пу, настояти 1 годину, процідити, вживати по 1 ст. ложц( кожні 3 години;
* 1 ст. ложку трави подорожника великого залити склян­кою окропу, настояти 10 хвилин, процідити, випити про­тягом 1 години невеликими ковтками (добова норма);
* 1 чайну ложку трави материнки звичайної залити склян­кою окропу, настояти 2 години, процідити, пити по чверті склянки тричі на день;
* 1 ст. ложку трави деревію звичайного залити склянкою окропу, настояти 1 годину, процідити, пити по чверті склянки 4 рази на день до їди;
* 2 чайні ложки трави шавлії лікарської залити двома склянками окропу, настояти ЗО хвилин, процідити, вжи­вати по 1 ст. ложці через кожні 2 години;
* 1 ст. ложку трави споришу звичайного залити склянкою води кімнатної температури, поставити на киплячу водя­ну баню на ЗО хвилин, настояти 15 хвилин, процідити, вживати по 1 ст. ложці 3-4 рази на день;
* 1 чайну ложку подрібнених кореневищ аїру залити склянкою окропу, настояти 20 хвилин, процідити, пити по півсклянки 4 рази на день;
* 1 ст. ложку листя м'яти перцевої залити склянкою окропу, настояти ЗО хвилин, процідити, вживати по 1-2 склянки на день;
* упродовж трьох днів щоранку з'їдайте 1 лимон без цед­ри, пропущений через м'ясорубку, з додаванням 1/2 чайної ложки солі;
* 3 дні на тиждень прикладайте гарячу грілку до правого боку перед сном;
* 2 ст. ложки гранатового соку 5-6 разів на день за 20 хвилин до їди упродовж 10-14 днів.

При схильності до проносів можна вживати такі трави: суцвіття цмину піскового, трави звіробою звичайного, листя м'яти перцевої, трави кропиви собачої по 15 г змішати; 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 4 години, пити по півсклянки на день за ЗО хвилин до їди.
При схильності до запорів: плоди фенхеля та кори кру­шини по 10 г, листя м'яти перцевої та трави деревію звичайного по 20 г змішати; 1 ст. ложку суміші залити склян­кою окропу, настояти 4 години, процідити, пити теплим по третині склянки за ЗО хвилин до їди.


Поддержите likar.uz.ua
Выберите сумму платежа
  грн/месяц

Тегі: