Ожиріння
Loading

Ожиріння

Ожиріння - поширене захворювання з глибоким порушенням процесу обміну речовин. В основі ожиріння лежить порушення обміну речовин, коли процеси утворення жиру із поживних речовин перева­жають над процесами його розпаду

Від нього страждають 12 відсотків населення, частіше після 40 років, переважно жінки.
Здебільшого ожиріння виникає внаслідок переїдання, але може виникати і внаслідок гормональних порушень. Безпе­речна роль спадково-конституціональної схильності, зни­ження фізичної активності, вікових, статевих, професійних факторів, деяких фізіологічних станів (вагітність, лактація, клімакс). Не останню роль в його виникненні відіграє все більше споживання в дитинстві солодких газованих напоїв.
Спільна ознака всіх форм ожиріння - надлишок маси тіла. Існує багато способів визначення нормальної або іде­альної маси тіла. У побуті найчастіше використовують відо­му формулу Брока: маса тіла дорівнює зросту в сантимет­рах мінус 100 плюс-мінус 5-10%. Звичайно краще мінус, ніж плюс, а взагалі - чим більше років людині, тим більшою може бути її вага.
Всяка маса тіла, вища за ідеальну на 29% і більше, свідчить про ожиріння. Та навіть накопичення в організмі 4-5 кілограмів зайвого жиру створює ті небезпечні пору­шення в обміні речовин, яких уже достатньо для початку розвитку супутників ожиріння - цукрового діабету, гіпер­тонічної хвороби, підвищення вмісту в крові холестерину, ішемічної хвороби серця, жовчнокам'яної хвороби, пору­шень менструального циклу, зниженого імунітету.
Взагалі надлишок маси тіла має той, хто переїдає. Але завжди можна навести приклади, коли людина їсть часто і багато й не набирає зайвої ваги, і навпаки, коли при вжи­ванні невеликої кількості їжі виникає ожиріння.
Для того, щоб потрапити до клітини та бути використа­ними в різноманітних метаболічних процесах, харчові ре­човини повинні бути перетравлені до певної стадії. Недо-перетравлені та недоокислені, вони стають шлаками і ток­синами. Неперетравлені молекули харчових речовин відкладаються в жирових клітинах у вигляді молекул жиру.

У тих, хто багато їсть та не повніє, є всі умови для повного розщеплення харчових речовин.
Травлення відбувається з допомогою ферментів. Більшу частину метаболічних ферментів організм здатний вироб­ляти самостійно, а деяким запасом їх (хоч і обмеженим) він володіє від народження. Велика частина (близько 40%) не­обхідних ферментів повинна надійти іззовні, тобто з їжі. Без них неможливе ні повне перетравлення, ні засвоєння їжі.
Доведено, що сучасні способи приготування їжі (тепло­ва обробка, консервація, використання мікрохвильових печей) руйнує майже всі натуральні ферменти. До того ж у багатьох видах навіть сирих продуктів уже не вистачає життєво важливих ферментів через екологічне неблагопо-луччя ґрунтів.
Оскільки без ферментів їжа не може повноцінно пере­травлюватися, організму доводиться не тільки витрачати обмежені запаси харчових ферментів, а й використовува­ти власні метаболічні ферменти, призначені для забезпе­чення життєво важливих процесів.
Ми всі вживаємо збіднену на природні ферменти їжу. Ті, у кого відбувається її повне засвоєння, мають більший за­пас ферментів, а головне - їхні організми зберегли нор­мальну здатність і високі резервні та адаптивні можливості до продукції метаболічних ферментів.
У схильних до повноти людей ферментні системи по­рушені.
Ожиріння майже завжди викликає розлад діяльності організму: утруднюється робота серця, порушується кро­вообіг, з'являється задишка, швидка стомлюваність, зни­жується стійкість до інфекцій. Воно є фактором ризику атеросклерозу, гіпертонії, діабету, захворювань жовчного міхура тощо.
Лікування ожиріння є полігоном для різноманітних про­позицій харчових добавок від сумнозвісного гербалайфу до різних перетворювачів жиру, поясів та масажерів для схуднення, впливів магів та екстрасенсів тощо.
Та все ж основними засобами лікування ожиріння в до­машніх умовах залишаються лікувальна гімнастика та дієта. Необхідно пам'ятати, що не варто намагатися різко схуднути за короткий термін, оптимальним можна вважати схуднення за місяць на півкілограма-кілограм, при сильному ожирінні на два-три кілограми. Швидке зниження маси тіла несприятливо позначається на тілі, особливо на об­личчі, воно стає в'ялим, шкіра обвисає. А використання широко рекламованих засобів для схуднення часто при­зводить до того, що після їх відміни маса тіла швидко наро­стає до ще більших позначок.
Для попередження ожиріння треба обмежувати себе в їжі, щоб калорійність спожитого не перевищувала енерге­тичних витрат, займатися фізичною працею та спортом. Особливо варто обмежити вживання багатокалорійних та легкозасвоюваних продуктів - білого хліба, кондитерських виробів, здоби, макаронів, картоплі, солодких сортів ягід та фруктів, цукру, меду, варення. Обмежте вживання води, не зловживайте солодкими газованими напоями (кола, фанта тощо), відмовтеся від алкогольних напоїв, особливо пива.
При розвитку ожиріння загальна калорійність їжі повин­на бути значно зменшена, а вуглеводи повинні надходити до організму в основному у вигляді овочів, зелені, несолод­ких фруктів та ягід, які дають відчуття ситості. Вміст жирів також повинен бути зменшеним, перевагу слід віддавати олії. Водночас харчування має бути повноцінним та містити достатню кількість білків, вітамінів та мінеральних солей.
їсти потрібно 5-6 разів на день невеличкими порціями.
Уникайте їсти свіжий хліб, замініть його сухарями з тем­ного хліба в обмеженій кількості. Молоко краще пити зби­ране або маслянку. Яйця, м'ясо, рибу вживайте вареними, а не смаженими.
Обов'язково вживайте насіння пророслих злаків (пше­ниці, вівса, жита), вони містять багато вітамінів групи В, нестача яких сприяє відкладенню жиру навколо внутрішніх органів і затримці води в організмі. Вживайте моркву, салат, журавлину, які містять багато йоду. Кабачки підсилюють перистальтику кишечнику, попереджують всмоктування холестерину та перешкоджають ожирінню. Ягоди аґрусу корисні як жовчогінні та сечогінні.
Ми всі є свідками поширення тих чи інших модних дієт для схуднення. Більшість із них не є фізіологічними, пов­ноцінними, а деякі з них зовсім екзотичні й завдають більше шкоди, ніж користі.

Не спіть після їди вдень; корисні душ, масаж, система­тична лікувальна гімнастика. Після теплого душу обливай­теся холодною водою - для того, щоб зігрітися, організму необхідна додаткова енергія, таким чином розщеплюється жирова тканина. Такого ж ефекту можна досягти за допо­могою обливання холодною водою.

Один раз на тиждень робіть розвантажувальні дні:

* 350 г нежирного відвареного м'яса;
* 1,5 л молока або кефіру;
* 500 г нежирного м'якого сиру;
* 1,5 кілограма яблук;
* 1,2 кілограма овочевого салату.

Добову дозу розділіть на п'ять порцій та вживайте про­тягом дня.
Один раз на 7-10 днів проводьте одноденні голодування, а під наглядом лікаря протягом року короткі 7-10-денні курси.
Дуже поширеним є вживання біоактивних добавок (БАД) для боротьби з ожирінням. Загалом вони позитивно впливають на жировий обмін, деякі з них зменшують апе­тит. Проте включення до раціону добавок, які містять різні рослинні компоненти (часто із екзотичних рослин), може спровокувати появу алергії.
Біоактивні добавки саме додають у їжу, а не спожива­ють замість неї. Вони не є чудодійними засобами, які са­мостійно вирішують проблеми ожиріння, як це декла­рується в рекламних проспектах. Хоча добавки й корисні, оскільки збагачують раціон багатьма речовинами, дефіцит яких спостерігається у більшості населення та зростає при тривалому низькокалорійному харчуванні.
БАДи дещо підвищують темпи втрати маси тіла, деякі з них полегшують та роблять більш комфортним обмеження калорійності. Та використання їх без проведення всього комплексу заходів, спрямованих на зниження маси тіла (насамперед, це дієтотерапія), не дає значного і стабіль­ного успіху.
Дуже поширене лікування ожиріння морозником (чемер­ник червонуватий). Проте слід пам'ятати, що корень і коре­невище його містять серцеві глікозиди, які при вживанні мо­жуть накопичуватись та викликати серйозні ускладнення серцево-судинної системи аж до смертельних випадків.

Із фітопрепаратів вживають суміші, які діють як жовчогінні, сечогінні, впливають на всмоктування хар­чових речовин у кишечнику, апетит та обмін речовин

* 1 ст. ложку стовпчиків кукурудзи залити склянкою окро­пу, настояти ЗО хвилин, процідити, вживати по 1 ст. ложці 4-5 разів на день до їди.
* Кори крушини 60 г, кореня кульбаби лікарської 20 г, плодів петрушки городньої, плодів фенхеля та листя м'яти перцевої по 20 г змішати; 2 ст. ложки суміші зали­ти 1/2 л окропу, настояти ЗО хвилин, випити зранку весь настій.
* Плодів фенхеля, суцвіть ромашки лікарської та липово­го цвіту по 15 г, цвіту бузини чорної та листя м'яти пер­цевої по 20 г змішати; 1 ст. ложку суміші залити склян­кою окропу, настояти ЗО хвилин, пити по 2-3 склянки на день протягом 8-10 тижнів.
* Листя берези білої та листя мати-й-мачухи по 5 г, листя ожини 40 г змішати; 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, настояти ЗО хвилин, процідити, пити зранку і ввечері по 1 склянці.


Поддержите likar.uz.ua
Выберите сумму платежа
  грн/месяц

Тегі: