Панкреатит
Loading

Панкреатит

Панкреатит - це запалення підшлункової залози

Гострий панкреатит у більшості випадків виникає на фоні захворювань жовчовивідних шляхів. Причинами гострого панкреатиту можуть бути прийом алкоголю, надмірне вжи­вання багатих жирами продуктів, холецистит, жовчнокам'яна хвороба та ін. Частіше хворіють жінки у віці 30-60 років.
Захворювання починається частіше після вживання ве­ликої кількості їжі. Раптово з'являється інтенсивний, часто оперізувального характеру, біль у животі. Блювота нестрим­на і не приносить полегшення. На початку захворювання температура не підвищується. Внаслідок сильного болю хворий лежить з підведеними до живота ногами. Пульс при­швидшений, артеріальний тиск знижений, шкіряні покрови синюшні. Хворий потребує негайної допомоги в хірургічно­му стаціонарі.
Хронічні панкреатити можуть стати наслідком гострого, але частіше вони виникають поступово на фоні хронічного, холециститу, жовчнокам'яної хвороби або під дією безсис­темного нерегулярного харчування з систематичним дефіцитом в їжі білків та вітамінів, що особливо характерно для осіб, які зловживають алкоголем.
Крім того, хронічні панкреатити можуть виникати внаслідок атеросклерозу судин підшлункової залози, інфекційних хвороб (інфекційного паротиту - свинки, тифу, вірусного гепатиту), при інфікуванні деякими глистами, хронічних отруєннях свинцем, ртуттю, фосфором, миш'яком. Зустрічаються частіше у жінок середнього та похилого віку.
У хворих на хронічний панкреатит з'являється біль під грудьми та зліва під ребрами, часто повна втрата апетиту та огида до жирної їжі, підвищене слиновиділення, відриж­ка, напади нудоти та блювоти, здуття живота, бурчання в ньому, схуднення.

Може приєднатися цукровий діабет, в такому разі хворі, навпаки, відчувають сильний голод та спрагу. Можуть бути проноси або чергування проносу та запору.
Біль може віддавати у спину та ділянку серця й імітува­ти стенокардію, бути постійним або виникати через деякий час після вживання жирної та гострої їжі.
Перебіг захворювання затяжний. Ускладненнями його можуть бути цукровий діабет, жовтяниця, порушення киш­кового травлення, анемія, жирова дистрофія печінки, пе­ритоніт, плеврит тощо.
В періоді загострення лікування провадиться в умовах стаціонару.
Харчування часте: 5-6 разів на добу невеликими порціями. Виключається алкоголь, маринади, жирна та гос­тра їжа, міцні м'ясні, рибні, курячі, грибні бульйони, які стиму­люють функцію підшлункової залози. Не можна вживати жирні сорти яловичини, свинини, баранини, м'ясо гуски та качки, гриби, консерви, копчені, солоні та мариновані продук­ти, цибулю, часник, редиску, смажені та тушковані страви, торти, тістечка, пироги, млинці, здобне печиво, шоколадні цу­керки. Не варто пити газовані напої, міцний чай та каву.
Необхідно вживати їжу з підвищеним вмістом білка у вигляді нежирних сортів м'яса, риби, свіжого нежирного сиру. Обмежують вуглеводи, особливо цукор, який при розвитку діабету виключають зовсім.
Корисні мінеральні води малої та середньої міне­ралізації («Поляна Квасова», «Слов'янська», «Миргородсь­ка», «Боржомі», «Нарзан», «Єсентуки №4» тощо), поперед­ньо підігріті до 37-38°С.
Якщо раніше ви їх ніколи не пили, то перша доза по­винна бути 50 мл тричі на день. Коли ви відчуєте, що пе­реносите мінеральну воду добре, доведіть дозу до 100-150 мл тричі на день. При супутніх захворюваннях кишечнику з проносом вживайте воду за 30-40 хвилин до їди, але не варто пити зранку натщесерце. При захво­рюваннях із запорами, гіпомоторною дискінезією жовчо­вивідних шляхів пийте воду за годину-півтори до їди.
Лікар може призначити альтернативну ферментну те­рапію. У періодах поза загостренням показане лікування в санаторіях гастроентерологічного профілю.

Для профілактики захворювання важливе значення має раціональне харчування та режим дня, а також своєчасне лікування захворювань та усунення можливості хронічних інтоксикацій, які спричиняють виникнення панкреатиту.

При больовому синдромі можна використовувати народні засоби:

* Трави звіробою звичайного, трави м'яти перцевої, трави кропиви собачої по 10 г змішати; 2 ст. ложки суміші залити 1/2 л окропу, настояти ЗО хвилин, процідити, пити теплим по 1/4-1/2 склянки тричі на день за ЗО хвилин до їди впродовж 10-15 днів.
* Трави коров'яку 10 п трави сухоцвіту багнового та суцвіть ромашки лікарської по 20 г змішати; 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, настояти ЗО хвилин, процідити, вживати теплим по 2 ст. ложки тричі на день за ЗО хвилин до їди.
* Через 1 годину після їди вживати по 1 ст. ложці відвару коренів та кореневищ синюхи блакитної (6 г залити склянкою окропу, кип'ятити 1 хвилину, настояти ЗО хвилин). Після зняття болю вживати такі суміші:
* Трави хвоща польового, трави звіробою звичайного по 20 п трави кропиви собачої 10 г змішати; 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, настояти ЗО хвилин, пити по чверті склянки тричі на день до їди. При проносі, втраті маси тіла, здутті живота застосову­ють такі трави:
* Трави материнки звичайної 15 г трави кропиви собачої та звіробою звичайного по 20 г, суцвіть цмину піскового ЗО г змішати, 2 ст. ложки суміші залити склянкою окропу, насто­яти ЗО хвилин, процідити, пити теплим по 1/4-1/2 склянки тричі на день за 20 хвилин до їди протягом 4-6 тижнів.
* Суцвіть календули 15 г, трави деревію звичайного 20 г, трави сухоцвіту багнового та листя м'яти перцевої по ЗО г змішати; 2 ст. ложки суміші залити склянкою окропу, настояти ЗО хвилин, пити теплим по 1/4-1/2 склянки тричі на день за ЗО хвилин до їди 4-6 тижнів.
* Трави полину гіркого 10 г, трави деревію звичайного, коренів та кореневищ валеріани лікарської по 20 г, суцвіть ромашки лікарської ЗО г змішати; 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, настояти ЗО хвилин, процідити, пити теплим по 1/2-1/4 склянки тричі на день за 15-20 хвилин до їди 4-6 тижнів.
* Для профілактики загострень протягом року чергувати збори 2-3 рази.
* При секреторній недостатності та підвищенні цукру крові застосовують суміші трав, які чергують через 3-4 дні, по 4-6 тижнів під контролем цукру крові.
* Трави споришу звичайного, лушпиння квасолі звичайної, корені та кореневища валеріани лікарської по 20 г змішати; 2 ст. ложки суміші залити 1/2 л окропу, насто­яти ЗО хвилин, процідити, пити теплим по 1/4-1/2 склянки тричі на день за 15 хвилин до їди.
* Листя чорниці, лушпиння квасолі по 10 г, кореня оману високого 20 г змішати; 1 ст. ложку суміші залити склян­кою окропу, кип'ятити 1 хвилину, настояти ЗО хвилин, пити по 1/4-1/2 склянки тричі надень.
* Коренів лопуха справжнього, суцвіть ромашки лікарсь­кої, трави кропиви собачої по 10 г змішати, залити 1/2 л води, кип'ятити 1 хвилину, настояти ЗО хвилин, про­цідити, пити по 1/4-1/2 склянки тричі на день до їди.
* При лікуванні травами хронічного панкреатиту врахо­вується те, що він часто зумовлений ушкодженням жов­човивідних шляхів.
* Плодів анісу 10 г, кукурудзяних стовпчиків 10 г, кореня кульбаби лікарської 10 г, трави споришу звичайного 10 г, трави звіробою 10 г, трави фіалки триколірної 10 г змішати; 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, на­стояти 4 години, пити теплим по 1 склянці тричі на день за 20-30 хвилин до їди.
* Насіння кропу городнього ЗО г, листя м'яти перцевої 30 г, плодів глоду колючого 20 г, суцвіть цмину піскового 20 г, суцвіть ромашки лікарської 10 г змішати; 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 4 години, процідити, пити по півсклянки тричі на день че­рез 1 годину після їди.
* Кори крушини ламкої 30 г, листя м'яти перцевої 20 г, ли­стя кропиви дводомної ЗО г, кореневищ аїру звичайного 10 г, кореня валеріани лікарської 10 г змішати; 1 ст. ложку суміші залити склянкою окропу, настояти 4 години, процідити, пити по півсклянки зранку і ввечері як засіб, який регулює діяльність кишечнику.
* Вживають також лікарські чаї із звіробою, м'яти перцевої, фіалки триколірної, липового цвіту, ромашки лікарської. П'ють теплими до їди по 1 /2-1 склянці тричі на день.


Поддержите likar.uz.ua
Выберите сумму платежа
  грн/месяц

Тегі: