Печія
Loading

Печія

Печія - своєрідне болюче, пекуче відчуття за грудиною, під грудьми, яке виникає внаслідок закидання вмісту шлунка у стравохід, що викликає подразнення його слизової оболонки

Зазвичай печія виникає при підвищеній кислотності шлункового соку, але може спостерігатися і при зниженій кислотності внаслідок особливої чутливості слизової обо­лонки стравоходу та шлунка, а також при холециститі, грижі стравохідного отвору діафрагми, іноді при вагітності. Може виникати і на нервовому ґрунті (через деякий час після їди).
Особливо треба підкреслити, що печія може бути проявом захворювань серцево-судинної системи, а не органів травлення. Вона характерна для стенокардії, а іноді виникає і при підвищенні артеріального тиску. Виз­начити її причину в таких випадках нескладно. Якщо після прийому валідолу або нітрогліцерину печія прохо­дить, необхідно звернутися до кардіолога, який за ре­зультатами електрокардіограми призначить відповідне лікування.
Печія у здорових людей може бути проявом підвищеної чутливості до певних харчових продуктів або при зловжи­ванні гострими приправами, жирними продуктами, алко­гольними напоями.
У деяких людей печія та біль за грудиною виникають раптово при підйомі великої ваги. Причина - різке нарос­тання внутрішньоутробного тиску, при якому стає можли­вим закид шлункового вмісту в стравохід.
Печія часто поєднується з відрижкою (особливо кислою). Це може бути ознакою гастриту або виразкової хвороби. Уточнити причину печії слід обстеженням у вашого лікаря.
Подолати печію вам допоможуть такі засоби: випити теплої мінеральної води, молока, прийняти палену маг­незію; при нестерпній печії - викликати блювоту або про­мити шлунок. Можна прийняти вугільний порошок, питну соду (1 /4 чайної ложки з водою), крейду, товчену шкаралу­пу з яйця, м'ятні краплі у воді. Ці засоби тимчасово допо­магають при печії, а позбутися її можна лікуванням хворо­би, яка її викликала.

Взагалі ж необхідно виключити гостру, смажену, жирну їжу, вживання алкоголю, шоколаду, виробів зі свіжого тіста, свіжого хліба. Киньте палити - нікотин посилює утворення шлункового соку та підвищує його кислотність.
Дотримуйтесь правильного режиму харчування: їжте 5-6 разів на день невеликими порціями, не допускаючи переповнення шлунка. Після їжі не можна зразу лягати, по­гуляйте, постійте, в крайньому разі посидьте 30-40 хви­лин. Для попередження закидання вмісту шлунка в стра­вохід спіть, підклавши під голову дві подушки.
Уникайте дій, які підвищують внутрішньочеревний тиск: не нахиляйтеся після їди, не піднімайте важкого, не напру­жуйте живіт при виконанні вправ. При простуді обов'язко­во вживайте ліки від кашлю, оскільки він сприяє закиданню шлункового вмісту в стравохід.
Намагайтеся уникати стресових ситуацій, які провоку­ють печію.

Засоби народної медицини при печії

* Свіжий сік моркви по півсклянки 1 раз на день.
* З'їсти шматок жирного твердого сиру без хліба.
* 2 ст. ложки трави золототисячника звичайного та 2 ст. ложки кореня або листків алтеї лікарської залити 3 склянками окропу, настояти 4 години, процідити, пити по 50 мл 4 рази на день за ЗО хвилин до їди.
* Корені, насіння та листя дягеля лікарського добре вису­шити та потовкти, щіпку отриманого порошку заварю­вати як чай, вживати тричі на день.
* 1 ст. ложку подрібненої трави сухоцвіту багнового зали­ти склянкою окропу, настояти 10 хвилин, пити по 100 мл тричі на день за ЗО хвилин до їди.
* Трави звіробою звичайного, деревію звичайного, сухоцвіту багнового по 20 г залити 1 л окропу, настояти 2 години, процідити. Пити по півсклянки 4-5 разів надень.


Поддержите likar.uz.ua
Выберите сумму платежа
  грн/месяц

Тегі: