Радіація
Loading

Радіація

Радіація - це процес, при якому випромінюється енергія, що переноситься у просторі електромагнітними хвилями або нескінченно малими частками. Вона буває природною або ж викликаною штучно

Найбільш поширеною природною радіацією є сонячна радіація, яка може викликати сонячні опіки, передчасне старіння шкіри з появою зморщок, а також має відношення до виникнення раку шкіри.
До штучної радіації належать рентгенівські промені, які використовуються для діагностики та лікування різних захво­рювань, але вони також можуть стати причиною виникнення опіків, вроджених дефектів, а іноді і раку. Рентгенівські про­мені можуть випромінювати несправні телевізори.
Ще один приклад штучної радіації, який, до речі, може викликати виникнення катаракти (помутніння кришталика ока), є випромінювання мікрохвильових печей.
Радіоактивність - це властивість деяких елементів (радію, урану, плутонію) випромінювати особливі види радіації - альфа-, бета-, та гамма-випромінювання. Вона здатна викликати ушкодження не тільки одразу після впливу великих доз, а й через багато років. Люди, які дов­го працювали на уранових рудниках, мали схильність до раку легенів. Художники, які розмальовували цифербла­ти годинників фарбами, що світяться, часто хворіли на рак кісток.
Радіоактивний фон середовища проживання ство­рюється космічним випромінюванням, природними радіоактивними речовинами в організмі людини, оточую­чих побутових предметах. У середньому величина фоново­го опромінення - близько 1000 мбер на рік. Додаткове до­пустиме опромінення 5 бер на рік.
Розвиток ядерної енергетики, військової промисло­вості, випробування ядерної зброї, використання радіоак­тивних ізотопів та іонізуючого випромінювання в медицині та різноманітних виробничих процесах впливають на рівень радіоактивного фону навколишнього середовища.
Актуальною проблема впливу радіації стала внаслідок застосування атомної зброї в Хіросімі та Нагасакі, ядерних випробувань, використання ядерної енергії в мирних цілях, насамперед в атомних електростанціях. Для України ця проблема загострилась після Чорнобильської трагедії.
Дія на організм великих доз радіації внаслідок серйоз­них атомних аварій або ж атомної війни може проявитися одразу ж або через багато років.

Променева хвороба
проявляється стомлюваністю, блювотою, змінами у крові та шлунково-кишковому тракті. Можуть бути серйозні та навіть смертельні ушкодження нервової системи, а також випадання волосся.
Багато людей, які пережили атомні бомбардування в Хіросімі та Нагасакі, хворіли на лейкемію (білокрів'я).
При лейкемії порушується вироблення білих кров'яних тілець, необхідних для боротьби з інфекцією, тромбоцитів, які згортають кров, запобігаючи кровотечам, та червоних кров'яних тілець, що призводить до розвитку анемії.
На ранніх стадіях захворювання може бути виявлено за допомогою звичайного аналізу крові, при цьому хворий може почуватися і виглядати абсолютно здоровим.
Пізніше у хворого розвивається втомлюваність, блідість, носові кровотечі та інші види кровотеч, біль у кістках, садніння в горлі, виділення поту, особливо вночі. Ще пізніше наростає слабість, посилюються кровотечі та біль, часто буває підвищена температура, збільшуються лімфатичні залози. Можливе припухання ясен та розвиток різних захворювань шкіри.
В повсякденному житті людина постійно зазнає впливу незначної фонової радіації. Це і космічні промені, і радіоак­тивність Землі, будівельних матеріалів, навіть їжі. Ор­ганізм, як правило, здатний справлятися з усіма діями ма­лих доз випромінювання.
Після Чорнобильської аварії основна дія на людину виз­начається двома видами радіонуклідів: цезієм-137 та стронцієм-90. Вони надходять до організму з продуктами харчування і нагромаджуються у тканинах м'язів та кісток. У дітей через велику інтенсивність обмінних процесів стронцій утримується активніше, ніж у дорослих. У вагітних стронцій проникає через плаценту і відкладається у кістковій тканині плоду.
Радіоактивні речовини активно вступають у процеси обміну, вражають клітини, спричиняють порушення роботи органів і систем регуляції. Вони виводяться із організму і знову надходять із зовнішнього середовища і чим довше перебувають в людському організмі, тим більшої шкоди йому завдають.
Ураження тканин, органів і клітин, спричинені великими дозами радіації, проявляються конкретними симптомами уп­родовж кількох годин або днів. Чим більша доза, тим сильніше ураження. Дії малих доз завуальовані і віддалені у часі. Вони тримають організм у напруженому стані, зумовлю­ють радіаційний стрес, пригнічують імунну систему, спричи­няють ураження клітинних структур. Наслідки їхньої дії - зро­стання хронічних захворювань серцево-судинної, нервової, дихальної систем, онкозахворювань, передчасне старіння.
Рівень радіоактивності організму можна визначити за допомогою спеціальних приладів - спектрометрів ви­промінювання людини. Через спеціальні датчики вони реєструють гамма-випромінювання, що виходить з тіла лю­дини назовні, вимірюють його активність і аналізують склад.

Рекомендації по захисту від дії небезпечних доз радіації

1. Повноцінне харчування. Насамперед слід підтриму­вати збалансований за всіма основними харчовими ком­понентами раціон, враховуючи достатню кількість мікроелементів, вітамінів та інших життєво необхідних речовин.
2. Щоденне випорожнення кишечнику.
3. Вживання великої кількості рідини.
4. Вживання якомога більшої кількості овочів, фруктів, рослинної олії, цибулі, часнику.
5. Прийом рослинних препаратів з антирадіаційною дією. До їх складу входять фітосорбенти (пектин, слиз, клітковина тощо) - сполуки, які зв'язують і виводять з ор­ганізму радіонукліди, важкі метали, інші токсичні речовини. Вони регулюють обмінні процеси, нормалізують вміст холестерину, поліпшують роботу печінки і нирок. Дуже важливо і те, що вони стимулюють випорожнення кишеч­нику, нормалізують швидкість всмоктування в тонкій кишці і час просування їжі через шлунково-кишковий тракт.

Природне джерело фітосорбентів - фрукти, овочі, зернові культури та продукти їх переробки. Багато пек­тину містять буряки, морква, яблука, айва, сливи, аґрус, суниці, брусниця, смородина, цедра цитрусових. Насіння льону, айви, листя подорожника, липовий цвіт та квітки ромашки багаті слизовими речовинами. Багато клітковини у висівках, зародках пшениці, хлібі грубого помелу, кукурудзі, капусті, буряках, моркві, цибулі, огірках, кабачках.
Рослинні антиоксиданти (Р-вітамінні засоби, бета-каротин, вітамін Е, аскорбінова кислота, мікроелементи -цинк, селен) є також важливим засобом захисту ор­ганізму від тривалої дії радіаційного навантаження. Ан­тиоксидантами багаті обліпиха, кедрові горіхи, плоди шипшини, звичайна та чорноплідна горобина, зелений чай, полин,капуста, морква, баклажани,часник, цибуля, цитрусові, виноград.
Адаптогени - речовини, котрі забезпечують швидке пристосування організму до зовнішніх умов. Вони містять­ся у женьшені, липовому цвіті, родіолі рожевій, ехінацеї, елеутерококу.


Тепер про ці засоби докладніше


Чемпіоном серед засобів, що виводять радіонукліди, є чорноплідна горобина. 2-3 ложки сушених плодів гороби­ни залити двома склянками кип'ятку, настояти у термосі 5-6 годин. Пити по чверті склянки на день перед їдою. Можна також використовувати такий рецепт: чайна ложка зеленого чаю, 2 ст. ложки суміші чорної смородини та чор­ноплідної горобини заварити двома склянками кип'ятку, додати за смаком меду, охолодити, пити по чверті склянки перед їдою.
Найбільш доступний і ефективний продукт для профілактики онкологічних захворювань і виведення з ор­ганізму радіонуклідів та важких металів є червоний столо­вий буряк. Вживати чистий сік по півсклянки двічі на день, або в такій суміші: сік буряка, моркви та чорної редьки змішати в рівній кількості, злити в темну пляшку та поста­вити на 3 години в теплу духовку, вживати по 1 ст. ложці тричі на день перед їдою.
Широко відомим засобом є обліпиха. її використовують при виразковій хворобі, порушенні процесів обміну, гіповітамінозах, захворюваннях шкіри; обліпихова олія ос­лаблює променеве ураження організму, діє протизапально та загоює рани.
Слід знати, що чим яскравіший фрукт, овоч або ягода, тим більша у нього здатність захищати організм людини від ізотопів, радіонуклідів, підвищувати опірність ор­ганізму. Найбільше таких властивостей у обліпихи, шипши­ни, чорниці.
Сік із обліпихи готують так: промити ягоди, залити во­дою із розрахунку 2 склянки води на 1 кг ягід. Прогріти до температури 80°С протягом 1 години та віджати сік. Зберігають сік у пляшках або банках пастеризованим. Вживають напій, приготований з рівних частин соку та про­холодної перевареної води.
Із листя обліпихи, смородини, вишні та звіробою в рівних частинах заварюють і п'ють чай.
Із листя обліпихи та м'яти перцевої можна приготувати тонізуючий напій. Для цього візьміть по жмені листя обліпихи та м'яти, залийте 3-5 л окропу, дайте настоятися 5-6 годин, процідіть, додайте півсклянки меду та охо­лодіть.
Плоди шипшини є хорошим полівітамінним засобом. Прийом настою з цих плодів упродовж одного-двох тижнів знімає втому, підвищує працездатність, опірність ор­ганізму до інфекцій, допомагає виведенню із організму радіонуклідів.
Відвар шипшини. 100 г сухих плодів залити 1 л води, кип'ятити в закритій каструлі, настояти в термосі 2-3 го­дини, процідити, вживати по півсклянки двічі-тричі на день. Для поліпшення смаку можна додати 5-10 г меду.
Настій плодів шипшини. Подрібнені сухі плоди шипши­ни (100 г) заливають 1 л кип'ятку в термосі, настоюють 6-9 годин, а цілі плоди настоюють до 35 годин, після цього починається руйнування вітаміну С.

Сік шипшини з м'якоттю. Свіжі плоди звільнити від насіння, просіяти на ситі, розтерти товкачиком у каструлі, додати 2 л води і 2 склянки меду на 1 кг шипшини, довести до кипіння і розлити у стерильні банки. Зберігати в прохо­лодному місці.
Можна приготувати також напій із 1 склянки міцного на­стою шипшини, 1 склянки соку журавлини, 1 склянки чор­носмородинового соку та меду за смаком. Все це пе­ремішати, довести до кипіння та трохи охолодити.
Чорниця має в'яжучі, кровоспинні, протизапальні, про-тиспазматичні та сечогінні властивості. Також ягоди чор­ниці виводять із організму радіоактивні елементи.
Ягоди можна вживати з молоком (2-3 ст. ложки на склян­ку молока), у вигляді морсу - віджати сік із ягід чорниці, розвести його перевареною водою з розрахунку 1 склянка соку на 1 л води, додати півсклянки меду, витримати 10-12 годин у прохолодному місці й можна вживати.
Настій із листя чорниці готують так. Жменю сухого лис­тя заливають 2 склянками окропу, настоюють 2-3 години. П'ють охолодженим по півсклянки на день до їди.
20 г сухих ягід чорниці заливають холодною водою і ва­рять до розм'якшення. Розминають ложкою та віджимають через сито, у відвар додають 50 г меду і доводять до кипіння. Охолоджують та вживають як лікарський засіб.
Журавлина. Має жарознижувальні, бактерицидні влас­тивості, тамує спрагу, стимулює роботу підшлункової за­лози, підсилює лікувальний ефект антибіотиків, сприяє ви­веденню радіонуклідів. Не рекомендується хворим на ви­разкову хворобу.
Вона добре зберігається в холодильнику або у прохо­лодному місці, її можна заморожувати.
Можна приймати у вигляді чаю (1 ст. ложку ягід поклас­ти у склянку, розім'яти, залити окропом, заварки та цукру не додавати).
Морс із журавлини з медом: 1 склянка журавлини, 2 ст. ложки меду, 1 л води. Облити окропом, залити водою і кип'ятити 5-10 хвилин. Сік процідити, додати в нього мед, настояти 1-2 години, подавати морс охолодженим.
2 ст. ложки трави материнки звичайної залити 1/2 л во­ди, довести до кипіння, настояти ніч. Вживати, починаючи з 50 мл, довести до 100 мл тричі на день упродовж 1-2 тижнів.
1 склянку подрібненого насіння льону звичайного зали­ти 3 л окропу, настояти на водяній бані, пити в теплому ви­гляді по 500-800 мл на день 2-3 тижні.
Під час лікування останніми двома засобами не вжива­ти алкоголю, гострих страв.
6. Догляд за шкірою та слизовими оболонками (ванни та душ з використанням відварів та настоїв)
Тричі на тиждень приймати ванни з лікарськими травами.
Трави материнки звичайної 2 частини, трави чебрецю звичайного 1 частину, трави меліси лікарської 4 частини, квіток календули лікарської 1 частину змішати; 200 г суміші залити 3 л окропу, настояти ЗО хвилин, процідити, долити у ванну.


Поддержите likar.uz.ua
Выберите сумму платежа
  грн/месяц

Тегі: