Запор
Loading

Запор


Запор - це хронічна затримка випорожнення кишечнику або систематичне недостатнє випорожнення кишечнику. У здорової людини випорожнення кишечнику відбувається регулярно зазвичай в один і той же час. Нормальним вва­жається частота випорожнення від трьох разів на день до одного разу на 3-4 дні залежно від характеру харчування. Так при великій кількості рослинної їжі це відбувається частіше, а при вживанні переважно м'ясної - через 2-3 дні

Інколи запор буває плодом власної уяви людини, яка вважає, що випорожнюватися необхідно щодня.
У більшості випадків при запорах важкі загальні явища залежать від самонавіювання, що отруйні речовини, які за­лишились у невипорожненому кишечнику завдають шкоди головному мозку та іншим органам.
Для попередження запору випивайте не менше двох літрів рідини на день, вживайте чорнослив, продукти з ве­ликим вмістом клітковини, наприклад, висівки, овочі та фрукти, які добре стимулюють кишечник. Привчіть пряму кишку працювати у чіткому режимі: вранці в один і той же час випийте склянку холодної води і зразу ж ідіть в туалет. Там, присівши навпочіпки і максимально притиснувши коліна до живота, протягом 5-7 хвилин напружуйте і роз­слаблюйте м'язи анального отвору.
Якщо уже стає важко, то можна поставити клізму з чис­тої води, для чого можна скористатись гумовою грушею.
Запобігти запору можна вживанням їжі, яка сприяє нор­мальній роботі кишечнику, тренуванням кишкових та че­ревних м'язів за допомогою гімнастики, намаганням виро­бити умовний рефлекс на випорожнення кишечнику, відмовою від паління та алкогольних напоїв.
їжа, яка посилює перистальтику кишечнику і тим самим попереджує запори: холодні напої, морозиво, сіль та солоні продукти, мед, груба рослинна їжа (житній хліб, фрукти з шкіркою, овочі з твердою клітковиною - буряк, редька, ріпа, капуста, гречана каша), кефір, кисляк, щавель, біле вино.

Ослаблює перистальтику і сприяє запорам така їжа: гарячі напої (чай, кава, вода); в'яжучі речовини, що містять танін, ка­као, червоне вино; обволікаючі рисові та ячмінні відвари, ки­селі, свіжий білий хліб, всілякі пироги, страви з борошна, особливо в гарячому вигляді; жилуваті сорти м'яса.
Не ігноруйте імпульсів до дефекації; якщо ви не зва­жаєте на них, то імпульс послаблюється, фекальні маси твердішають, стають сухими. Багато людей страждають на запори через власну зайнятість, бо їм ніколи відповісти на природний позив.
Запор може виникати при психічних переживаннях, емоційних стресах, у людей похилого віку та прикутих до ліжка хворих, унаслідок відсутності фізичної активності.
Запор - це звичайне явище для вагітних, після пологів та після хірургічних втручань.
Іноді люди, що дотримуються дієти з метою схуднення, також мають схильність до запорів. Прослідкуйте, щоб ва­ша їжа включала достатню кількість сирих овочів, фруктів, а також різних каш тощо.
Деякі ліки можуть викликати запор, який проходить при їх відміні.
Дуже обережним треба бути із застосуванням проносних засобів. Одноразовий прийом проносного викликає випорожнення кишечнику в більшій кількості, ніж звичайно, тому через день-два може здатися, що є необхідність знову прийняти проносне. Внаслідок час­того прийому таких ліків стимулюються м'язи кишечни­ку і доводяться до виснаження, що в результаті може спричинити звикання до проносних засобів.
Проносні засоби впливають на процеси всмоктуван­ня поживних речовин у тонкому кишечнику, викликають нестачу в організмі калію та інших елементів. Вони спричиняють постійне подразнення кишечнику і діарею (пронос), а також при тривалому прийомі - розвиток геморою та тріщин заднього проходу.
Тому приймати проносне краще за призначенням лікаря.
Здебільшого запори не є ознакою якихось захворю­вань. Але іноді вони виникають при апендициті, диверти-куліті, вродженій патології кишечнику та при ракових за­хворюваннях.

Запор може викликати неприємне відчуття тяжкості в животі, втрату апетиту, головний біль.
Молоко та магнезія - це найслабкіші із швидкодіючих засобів.
Якщо ви вже звикли до проносного, спробуйте позбу­тися цієї звички. У багатьох таких людей протягом тижня випорожнення нормалізується.
Якщо проблеми з випорожненням кишечнику виникли в дитини, покажіть її лікареві. Ні в якому разі не давайте ди­тині проносні, не застосовуйте свічки, не робіть клізми без призначення лікаря.
Іноді хронічні запори виникають у дітей, яких силоміць висаджували на горщик. Дитина, на яку кричать за те, що вона брудниться, починає терпіти доти, поки калові маси починають твердіти і стає боляче виводити їх з організму. Болячки і тріщини заднього проходу також можуть стри­мувати дитину.

Засоби народної медицини при запорах

* Проносну дію справляють соки. Це морквяний, морквя­ний з буряком (1-2 ст. ложки), шпинатний, селеровий, з порічок, з цибулі (1 чайна ложка тричі на день).
* Рекомендується узвар із сушених вишень і яблук, із слив (10-15 штук чорносливу можна з'їсти на ніч).
* 1-2 ст. ложки зерен вівса залити 1 л води, кип'ятити на малому вогні 40 хвилин, процідити, випити за день.
* 1 чайну ложку насіння льону заварити склянкою окро­пу, пити на ніч щоденно разом з насінням при хронічних запорах. Тривалий час приймати насіння льону не рекомендується.
* 1 ст. ложку ягід аґрусу залити склянкою води, ки­п'ятити 10 хвилин, вживати по 1 /4 склянки на день з цукром.
* 1 ст. ложку насіння кропу подрібнити, залити 1,5 склян­ки окропу, випити протягом дня.
* Сік алое по 1 чайній ложці двічі-тричі на день за 20-30 хвилин до їди протягом 15-30 днів.
* 2 ст. ложки сухих ягід бузини чорної залити склянкою перевареної води кімнатної температури, настояти 10-12 годин, процідити, пити по 1/3-1/4 склянки на ніч.
* 2 чайні ложки подрібненого кореня кульбаби лікарської залити склянкою холодної кип'яченої води, настояти 8 годин, пити по 1/4 склянки 4 рази на день перед їдою.
* 2 ст. ложки суміші цвіту та листя терну заварити склян­кою окропу, пити як чай, можна з медом.
* 1 -2 ст. ложки подрібненого насіння подорожника великого залити склянкою окропу, кип'ятити 10 хвилин, процідити теплим, приймати по 1 ст. ложці 1 раз на день натщесерце.
* 2 ст. ложки подрібненого кореня щавлю кінського зали­ти 1/2 л окропу і варити на водяній бані півгодини, пити по 1 склянці на ніч.

При тривалому використанні проносних засобів їх не­обхідно періодично міняти аби запобігти звиканню до них та зниженню ефективності їх дії.
Проносні засоби не слід вживати тривалий час: вони можуть викликати порушення водно-сольового обміну.

Медики радять

Протипоказано застосовувати лікарські росли­ни, що діють, як проносне, у разі: кишкової не­прохідності, апендициту та інших запальних процесів у черевній порожнині, а також у разі гарячкових станів.

При запорах ефективним може бути масаж кінчиків мізинців.


Поддержите likar.uz.ua
Выберите сумму платежа
  грн/месяц

Тегі: