Жовчнокам'яна хвороба
Loading

Жовчнокам'яна хвороба


Жовчнокам'яна хвороба - поширене захворюван­ня, пов'язане з утворенням у жовчному міхурі й жовчних протоках каменів. Нею страждає 6-8% насе­лення, а в похилому віці і більше.

Частіше вражає жінок (особливо після 40 років) з надмірною масою тіла. її зумовлюють наявність хронічного холециститу (навіть якщо він себе не виявляє), осередків хронічної інфекції та стресові ситуації, що викликають по­рушення евакуаторної функції жовчного міхура.
Більшість каменів утворюється з холестерину внаслідок порушення його обміну, а також застою жовчі.
Сприяє розвитку жовчнокам'яної хвороби надмір їжі, безладне харчування (менше 4 разів на добу з великими інтервалами між прийомами їжі), а також малорухомий спосіб життя, внаслідок чого виникає застій жовчі в жовчному міхурі. Сприяє застою жовчі та виникненню жовчнокам'яної хвороби вживання страв, бідних на рос­линні жири. Адже тільки на прийом жирної їжі жовчний міхур викидає порцію жовчі.
Хвороба розвивається поступово. Спочатку декілька років хворий може відчувати гіркоту у роті, тяжкість в право­му підребер'ї, особливо після вживання жирної їжі, соло­них, копчених або смажених продуктів, алкогольних напоїв.
Запалення жовчного міхура майже завжди виникає внаслідок утворення у ньому каменів.
Жовчнокам'яна хвороба може викликати раптовий на­пад «печінкової» коліки. Такі напади часто виникають при вживанні великої кількості жирної їжі. Вони трапляються зазвичай, коли камені починають рухатися із жовчного міхура по жовчних протоках у кишечник. Як правило, напад супроводжується нудотою та блювотою, може бути лихо­манка та озноб. Напад може тривати кілька годин, а потім пройти. При закупорці жовчних протоків може розвинути­ся жовтяниця.
До інших ускладнень належить перфорація жовчного міхура - надзвичайно небезпечний стан. Хронічно запале­ний жовчний міхур збільшує ризик розвитку раку.
При наявності каменів у жовчному міхурі та подразненні ними відповідних зон можуть виникнути порушення з боку серцево-судинної системи у вигляді аритмій, а іноді й інфаркту міокарда.
Особливо обережно треба ставитись до різноманітних способів вигнання камінців з жовчовивідної системи. Час­то народні цілителі рекомендують «чищення» печінки та організму різними методами. Більшість таких методів спрямована на активізацію жовчоутворення та посилення скорочень жовчного міхура, що і може привести до появи аритмій та інфаркту міокарда, а при наявності каменів відповідного розміру - і до закупорки жовчного протоку та виникнення механічної жовтяниці. Тому, перш ніж зважи­тись на такі процедури, необхідно проконсультуватись у свого лікаря.
Часто перший напад «печінкової» коліки можна сплута­ти з розладом шлунка або з інфарктом міокарда. Тому не­гайно треба викликати лікаря, а до його приходу потрібно лягти та розслабити одяг.
При жовчнокам'яній хворобі уникайте переїдання, вжи­вайте їжу невеликими порціями, кожні 3-4 години у точно визначений час - загалом не менше 5-6 разів на добу, по­старайтеся нормалізувати вагу, робіть щоденно фізичні вправи. Дотримуйтеся дієти з виключенням жирних, гос­трих, смажених страв, алкоголю. Корисно також курсами приймати мінеральні води малої та середньої мінералізації («Боржомі», «Слов'янська», Нарзан, «Поляна Квасова», «Миргородська», «Єсентуки №4» тощо). Звичайно ніяка вода не здатна розчинити камені, що уже утворилися, але вона може попередити утворення нових каменів та змен­шити запалення у жовчному міхурі та жовчних шляхах.
Лікування і дієта - за призначенням лікаря. Більшість хворих на жовчнокам'яну хворобу може бути вилікувана тільки хірургічним шляхом. Щоправда, існують методи нехірургічного подрібнення каменів. Це метод екстракор-поральної ударно-хвильової літотрипсії для подрібнення великих каменів на менші,' а потім призначаються лікарські препарати хенофальк, урсофальк, які здатні роз­чинювати камені. Проте ефективність такого лікування не­достатня.
При нападах може допомогти тепла ванна протягом 20 хвилин, після чого необхідно лягти в ліжко.

Засоби народної медицини в лікуванні жовчно-кам'яної хвороби

* Сік редьки чорної по 2-3 ст. ложки на день.
* 4 ст. ложки натертого хрону залити склянкою молока, нагріти майже до кипіння, але не кип'ятити і залишити стояти на плиті 5 хвилин, процідити, випити повільно.
* 1 чайну ложку подрібненого кореня кульбаби лікарської залити склянкою води, кип'ятити 20 хвилин, пити по 1 /4 склянки 2-4 рази на день.
* 1 ст. ложку сухого березового листя залити склянкою води, кип'ятити 20 хвилин, настояти, закутавши, 1 го­дину, вживати тривалий час по склянці зранку і ввечері за півгодини до їди.
* 1 ст. ложку суцвіть цмину піскового залити склянкою ок­ропу, настояти на водяній бані протягом ЗО хвилин, процідити, сировину віджати, додати води до поперед­нього об'єму, вживати по 1/2 склянки двічі на день за ЗО хвилин до їди.
* 2 ст. ложки подрібнених кореневищ пирію повзучого за­лити склянкою води, кип'ятити 10 хвилин, настояти ЗО хвилин, процідити, вживати по 1/2 склянки тричі на день за ЗО хвилин до їди.
* 1 ст. ложку кукурудзяних стовпчиків з приймочками за­лити склянкою води, кип'ятити 10 хвилин, настояти ЗО хвилин, вживати по 1 столовій ложці тричі на день, через 2 години після їди.
* Плоди горобини звичайної з чаєм, цукром по 2 склянки протягом півтора місяця.
* Міцний зелений чай є прекрасним профілактичним за­собом від утворення каменів в жовчних шляхах, нирках, сечовому міхурі.
* Корінь шипшини коричної вимити, порубати, кип'ятити в чайнику 45-60 хвилин, настояти ЗО хвилин, пити по 1 /2 склянки тричі на день.
* 1 ст. ложку насіння кропу запашного залити склянкою окропу, кип'ятити 15 хвилин на слабкому вогні, проціди­ти, вживати теплим по 1/2 склянки 4 рази надень. Курс лікування 2-3 тижні.


Поддержите likar.uz.ua
Выберите сумму платежа
  грн/месяц

Тегі: