Якщо ви любите себе
Loading

Якщо ви любите себе

Нехай вас не дивує такий заголовок. Любити себе Потрібно обов'язково. Любити означає берегти. А хто ж як не ми про це подбаємо?
Зробити це допоможе дотримання здорового способу життя — такого способу, за умов якого людина зберігає фізичне та духовне здоров'я та працездатність. Допоможуть його забезпечити фізична активність, здорове харчування, не зловживання алкоголем, відмова від паління, вироблення в собі здатності бути щасливим і задоволеним життям. А цьому сприятиме доброзичливе ставлення до людей, бажання допомогти їм, психологічна налашто-ваність на довге, повноцінне життя без хвороб.
Продовження життя полягає в тому, щоб не скорочувати його самому.
Одним Із проявів щастя людини є здоров'я. Щаслива та людина, у якої здорові всі органи.
Що ж можна безболісно зрЪбити, щоб оптимізувати такий спосіб життя, який забезпечив би тривале здорове життя та якнайдовше вберіг від полону хвороб та лікарів?
Не секрет, що дуже часто наш вільний час розподіляється у відповідності з телевізійною програмою. Багато з нас спостерігає чуже життя на телевізійному екрані замість того, щоб будувати своє особисте. Чим більше такого пасивного пізнання світу, тим сильніше ми віддаляємось від свого безпосереднього оточення, тим стрімкіше прирікаємо себе до самотності. Телевізор не залишає людині часу та сил на активне, корисне для здо­ров'я життя.
Положення може виправити не чудо, а активні дії людини, яка усвідомила всю згубність такого життя.
Організм людини - це механізм, здатний до самозахисту та самовідновлення. Наша задача - вчасно піклуватись про його працездатність за допомогою простих і доступ­них засобів.
Поєднання комфортного побуту та сидячої роботи просто гарантують нам таку небезпечну для власного здоров'я гіподинамію, тобто малорухливий/пасивний спосіб життя. Подолати її можна лише завдяки фізичній активності - не професійному спорту, а радше спортивним розвагам, за змогою тренуванням на свіжому повітрі.
Особливих умов для цього не треба. Скажімо, бігом мо­же займатися кожний. Не потрібно брати дорогих уроків, не обов'язкові стадіони, гімнастичні зали, дорогі спортивні снаряди. Необхідно мати лише пару спортивного взуття та зручний одяг. До того ж це можна робити за будь-якої погоди та в будь-який зручний для вас час.
При тренуваннях необхідно дотримуватись таких прин­ципів: поступовість, «субмаксимальне» навантаження, багаторазовість повторювання, тренування на тривалість, тобто на максимум (М. М. Амосов).
Важливо при цьому не допускати перетренування, що дуже небезпечно для здоров'я. Проводьте самокон­троль при навантаженнях. Частота пульсу при тренуваннях не повиннаперевищувати цифру 180 мінус ваш віку роках.
Поява задишки також є сигналом для зменшення Інтен­сивності навантаження. При погіршенні самопочуття (погіршення сну, апетиту, працездатності, поява не­приємних відчуттів) необхідно зменшити навантаження або припинити тренування на деякий час, починати тренуватися знову необхідно меншого навантаження.

Але навіть якщо ви і не можете проводити тренування в повному обсязі, то вже помірна фізична активність, напри­клад, зарядка на свіжому повітрі, буде сприяти зміцненню здоров'я. Не відмовляйтесь від ранкової гімнастики.
Непоганим фактором тренування є досягнення гіпоксії (недостачі кисню в тканинах), яка підвищує резервні мож­ливості рівня здоров'я. Для цього можна скористатися методикою дихання по Бутейко — вольовій зміні акту дихання-переході на поверхневе дихання. Цієї ж мети можна досягнути і при заняттях на тренажері Фролова та пере­ході за його ж методикою на ендогенне дихання (дихання з обмеженим використанням кисню повітря за рахунок вироблення кисню клітинами власного організму), де, окрім гіпоксії, тренувальний ефект забезпечує підвищен­ня тиску в легенях.
Тренувальний ефект навантажень проявляється зни­женням частоти пульсу в спокої, скороченням часу віднов­лення пульсу після стандартного навантаження (напри­клад, 20 присідань).
Спілкування з природою дозволяє стати психологічно сильнішим. Використовуйте живильні сили природи для зміцнення здоров'я.

Загартовуйте свій організм
. Діапазон температур, в якому людина почуває себе комфортно, всього 7-8°С (від 15 до 22-23°С). Зміст і мета загартування полягає в тому, щоб тримати в постійній готовності механізми, які компен­сують дію на наш організм низьких температур виділенням тепла.
Бувайте на свіжому повітрі, приймайте сонячні ванни, проте пам'ятайте, що зловживання сонцем приводить до старіння, зневоднення, ослаблення організму.
Використовуйте водні процедури: купання у відкритих водоймах, морські ванни, баню, сауну; в домашніх умовах душ, контрастний душ, ароматизовані, трав'яні, сольові оздоровчі та лікувальні ванни.
Щоденно приймайте душ, вода змиває не тільки бруд, а і поганий настрій, втомлюваність. Теплий душ заспокоює, холодний або контрастний - додає бадьорості.

Оптимізуйте статеве життя
. Хоча широко відомий вислів, що ніхто не вмирає від недостачі сексу, а якщо і вмирає - то від недостатності любові, проте важко заперечити, що сексуальні відносини є важливим фактором збереження та зміцнення здоров'я.
Взагалі секс благотворно впливає на гормональний і загальний стан організму та є одним із різновидів фізичних вправ. Статевий акт призводить до підвищення насичення клітин киснем, що сприятливо діє на функцію всіх органів та систем. При статевих зносинах виділяється спеціальний гормон, який укріплює здоров'я жінок, це захист від хво­роб серця та статевих органів.
Регулярний секс сприяє зниженню холестерину в крові, що є важливим фактором профілактики серцево-судинних захворювань. Він робить організм не тільки здоровим та мудрішим, а й убезпечує його від головного та м'язового болю, виступає профілактичним засобом при застуді. Це пов'язано з тим, що при статевих зносинах організм виділяє гормони, які стимулюють роботу мозку. Статевий акт заспокоює та умиротворює не тільки тіло, але й душу. Це гарний засіб від стресу.
Любовні пестощі призводять до підвищення рівня виділення гіпофізом окситоцину, що в свою чергу призво­дить до підсилення закоханості та укріплення відносин між партнерами.
Проте перенапруження у статевих стосунках, як і їх не­достатність, негативно впливають на стан здоров'я. Також можуть викликати проблеми різкі зміни їх частоти. Фахівці вивели просту формулу раціональних стосунків подружжя. Треба цифру 72 розділити на ваш вік, і отримана частка визначає прийнятну кількість статевих стосунків на тиждень. Звичайно це не є якоюсь «нормою» у стосунках і не -вимагає дотримання чіткого «графіка», проте вона певною мірою дозволяє орієнтуватись у таких непростих відносинах, як статеві стосунки.
Особливо необхідно зупинитися на вживанні різних лю­бовних стимуляторів. Адже описано чимало випадків «дольче морте» - солодкої смерті, яка настає під час сексу. Найчастіше це зустрічається у людей похилого віку, які користувалися стимуляторами.

В нормі при статевому збудженні продовжують функціонувати стримуючі центри, які контролюють ситуацію: якщо чоловік раптом відчув себе погано, ерекція зникає автоматично. У випадку зі стимуляторами рефлекторний захисний механізм не спрацьовує, і це викликає важкі наслідки.
Не зловживайте алкоголем. Алкоголь з арабської значить щось найтонше, невловиме. І в той же час він є причиною однієї із найтяжчих вад.


Пілюля сміху:


На прийомі у лікаря:
- П'єте?
- Не відмовлюсь.

Невеликі дози алкогольних напоїв, якщо вони вживаються нерегулярно, не впливають негативно на організм, а є дані про те, що вживання червоного вина в кількості 100-150 мл в день або хорошого коньяку ЗО мл в день уповільнює розвиток атеросклерозу. Проте, на жаль, в більшості випадків справа не обмежується такими дозами (адже споживання чистого алкоголю на душу населення, а сюди входять і жінки, ї малюки, в Україні становить 13 літрів на рік), а надмірне вживання алко­гольних напоїв призводить до дуже серйозних пору­шень здоров'я.
Сьогоднішній стан ринку в нашій країні породив недобру комерцію алкогольними сурогатами, смертність від яких мало не зрівнялася з кількістю загиблих в автотранспортних аваріях.
Не паліть. Звичайно, пораду давати легше, ніж її виконати. Як говорив Марк Твен: «Кинути палити неважко - я сам робив це тисячу разів».
Тим більше, що багато років тютюнові компанії формували позитивний образ молодої людини: хвацький вершник з сигаретою, що димить в зубах, успішна, сучасна, незалежна, сексуальна жінка, яка зі смаком палить, діловий хлопець у колі друзів, з якими і поговорити, не закуривши, важко...
Окремий акцент робився на можливості схуднути.
Виробники тютюну розробили нову стратегію: залучення до лав курців молодшої вікової групи.
Та у західного суспільства під впливом незаперечних досліджень медиків про надзвичайну шкідливість паління відкрилися очі. Навіть Голлівуд переорієнтувався. Тепер серед мужніх, розумних, порядних, словом, позитивних героїв курців майже немає, і навпаки палять невдахи й злочинці,
У виробників тютюну виникли нові проблеми. Тоді вони поширили свій вплив на треті країни, зокрема на нас з вами. Існують дані, що тепер виробники тютюну доплачують кінокомпаніям за створення паралельних варіантів філь­мів - для внутрішнього споживача і на «експорт» у треті країни. А ми дивимось і ковтаємо наживку.
Паління впливає негативно майже на всі органи і викликає безліч розладів. Загалом вживання тютюну є фактором ризику більш ніж двадцяти п'яти хвороб, найнебезпечнішим з яких е рак легенів.
Найщкідливішим є паління цигарок. Адже згорання тютюну в цигарці відбувається при вищій температурі (750°С), ніж при згоранні тютюну в люльці чи сигарі (250-300°С), що обумовлює появу більшої кількості поліциклічних вуглеводів. Крім того ті, що палять цигарки, затягуються димом глибше, і в легені потрапляє більша доза канцерогенів,
Відомо, наскільки виражена у нас радіофобія, яка зумовлена перш за все наслідками чорнобильської трагедії, Так ось, смертність від вживання тютюну в 60 разів більша, ніж від наслідків радіації, А щодня у світі від хвороб, пов'язаних з палінням, вмирає 11 тисяч чоловік. Заданими В003, від тютюну вмирає кожен третій споживач цього продукту. А в Україні палять 72% чоловіків та 42% жінок.
Та й матеріальні витрати на тютюн неабиякі. За 1996-2000 рр. українці витратили 1 мільярд доларів.
Дослідження пасивного паління в США на початку 80-х років минулого століття довели, що серед чоловіків і жінок, які не палять, але мешкають із чоловіком або дружиною, які палять, захворювання на рак легенів удвічі частіші. Підвищений ризик раку помічений також у дітей, матері яких палять. Пам'ятайте про це і вже принаймні, якщо самі не спроможні кинути паління, не створюйте загрози для близьких та оточуючих.
Для тих, хто вже призвичаївся до згубної цигарки і не має сили від неї відмовитися, варто було б знати: вже че­рез рік після припинення паління ризик розвитку ішемічної хвороби серця, пов'язаний з тютюном, зменшується наполовину, а вірогідність серцевого нападу зменшується навіть через день після відмови від паління. Впродовж місяця нормалізується артеріальний тиск, покращується функція легенів.
Учіться розслаблятись без алкоголю та тютюну.

Якщо ви покинете палити, то:

* відновиться смак;
* покращає нюх;
* підвищиться статевий потяг;
* зменшиться ризик серцево-судинних захворювань, захворювань органів дихання та травлення;
* не будуть передчасно з'являтися зморшки та жовті зуби;
* друзі та члени сім'ї перестануть бути пасивними курцями.

Тим часом усі заклики до відмови від паління здебільшого залишаються риторичними. Це не дивно, ад­же нікотин викликає залежність. Цікаво, що алкоголізм і наркоманія визнаються суспільством як хвороби, а паління - ні. Його ми вважаємо шкідливою звичкою. Хоча в основі цих явищ лежать одні й ті самі механізми, а саме - залежність. Фахівці зазначають, що багато людей хоче лікуватися, але не хоче виліковуватися, бо для цього потрібно докласти чимало зусиль.
Допомогти кинути палити можуть деякі фармацевтичні препарати. Це жувальні гумки «Табекс» і «Нікоретте» із вмістом нікотину, який частково компенсує його брак в організмі і в такий спосіб полегшує відвикання. На тому самому принципі базується дія антинікотинового пластиру. Препарат «Табакум плюс» належить до гомеопатичних засобів. Якщо ви прихильник лікування травами, скористайтесь чаєм «Антинік». Існують також препарати із вмістом антидепресантів, але їх без призначення лікаря вживати не можна. Натомість можна скористатися народ­ними рецептами заспокійливих зборів, які ви знайдете у нашій книжці.

Психоемоційні навантаження і стреси
зовсім не сприяють зміцненню здоров'я. Уникнути їх практично не­можливо. А коли так, слід подбати про розвантаження. Цю проблему кожен вирішує по-своєму. На Заході поширена практика - візит до психотерапевта. У нас - і в силу менталітету, і через нестачу фахівців такого профілю - така практика поширення не набула.
Цілюще впливає відвідування храму. Адже релігія завжди була такою силою, яка допомагала людині знайти віру та подолати різноманітні страхи, притаманні їй. Та якщо віра не була вихована з дитинства, знайти її у похилому віці нелегко. Залишається стати психоаналітиком самому собі. Так от.

* Не очікуйте надто багато від оточуючих, більше, ніж ви самі, про вас ніхто не подбає.
* Самі творіть добро, уникайте недооцінки власної пер­сони.
* Будьте допитливими.
* Кожна людина в якийсь із моментів життя стає жертвою якого-небудь страху. Страху хвороби, старості, бідності, осуду, людського суду і, нарешті, страху смерті.
* Страх не залишає людину навіть тоді, коли вона щасли­ва та любить — вона боїться втратити любов.
* Хвороби так само викликають страхи та тривоги, які, у свою чергу, можуть викликати зміни в діяльності організму в цілому. Це порушення серцевої діяльності (серцебиття, прискорений пульс, напади тахікардії), відчуття стискування в грудній клітці, «ядуха», біль у животі, кишкові спазми, метеоризм, пронос, скарги на порушення сечовиділення, м'язові посмикування, тремтіння.
* Перебороти страх може допомогти аналіз власних емоцій. Двічі на день аналізуйте їх, щоб на зміну неспокійним та шкідливим думкам приходили нові — конструктивні, яскраві та.життєстверджувальні. Це допомагае знижувати страхи природнім шляхом, дає фізичні сили.
* Якщо будувати конкретні плани на майбутнє, то ви в змозі подолати всі страхи. Не зосереджуйтесь на ми­нулому, яким би чудовим воно не було. Тільки майбутнє — мета, плани, ідеї — повинне цікавити вас. Все можливо, коли є мета та натхнення.
* Умійте радіти життю, не вважайте себе старими, намагайтесь бути добрішими.
* Підтримуйте у себе гарний настрій, частіше посміхайтесь, співайте, мрійте. Не гнівайтесь.
* Ні над ким не знущайтесь, навіть жартома. Не говоріть зайвого.
* Майте добрі наміри, віддавайте, щоб мати.
* Робіть те, що знаєте, та знайте те, що робите.
* Живіть на радість собі та людям і не заважайте жити іншим.
* Не згасайте емоційно - ходіть в театри, на концерти, в кіно, на виставки, читайте художню літературу. Перш за все зціліть свій дух — лікуйтесь мистецтвом.
* Працюйте, невтомно намагайтесь удосконалювати себе, створюйте навкруги себе порядок і гармонію. Не поспішайте, поспіх діє дуже виснажливо. Уникайте як бездіяльності, так і надмірної праці.
* Намагайтесь змінювати заняття, чергуйте напружену працю з відпочинком та розвагами. Це значно зменшує втомлюваність.

Активна розумова праця не тільки Подовжує життя, а й сприяє кращому здоров'ю. Але не надмірна. Тому варто пам'ятати про баланс розумової та фізичної праці.
Причому для сучасної людини фізичною працею може вважатися навіть проста хатня робота: прання та прасування одягу, прибирання. Танці, прогулянки на свіжому повітрі дають приємні й корисні фізичні навантаження.
Важливою складовою робочого дня є перерва. Переважна більшість працівників інтелектуальної праці проводить її приблизно однаково — випивають чергове горнятко кави або чаю та біжать за черговою цигаркою. Замість того, щоб дати організмові можливість відпочити, вони його отруюють. Найоптимальнішим для перерви був би легкий активний відпочинок: прогулянка парком, сет у теніс. І навіть просто посидіти у кріслі, послухати спокійну класичну музику набагато корисніше, ніж грати у комп'ютерні ігри.
Тому, хто проводить багато часу за монітором, під час перерви обов'язково треба дивитися вдалину, бо тривале споглядання екрана монітора призводить до спазмів ако­модації, розвитку короткозорості та значного погіршення зору.
Життєво важливо навчитися правильно відпочивати. Відпочинок може бути найрізноманітнішим, пов'язаний із розслабленням або напруженням тіла. Активний відпочинок — це прогулянки, спортивні ігри, сауна, купання в ополонці. Спокійний духовний відпочинок — участь у культурних засобах, мандрівки, похід на виставки та концерти. Та не так, як у відомому анекдоті:

— Що може бути краще прогулянки на свіжому повітрі? Хіба що посидіти в накуреній кімнаті та попити горілки.

Гумор готує нас до правильної реакції на агресивність, покращує загальний стан, сприяє розслабленню, тривалому та міцному сну.
Намагаючись забезпечити повноцінний здоровий сон, не економте час за рахунок сну. Краще недоїсти, чим недоспати. Вчіться відпочивати та швидко засинати. Користуйтесь формулами самонавіювання. Повноцінний відпочинок та здоровий сон швидко відновлюють сили, сприяють зміцненню імунної системи.
Для оздоровлення використовуйте різні способи хімічного та фізичного розвантаження: парну, сауну, мінеральну воду, масаж тощо.
Завдяки масажу посилюється потік біологічних рідин по тілу, що в свою чергу покращує харчування тканин і забезпечує детоксикацію організму, сприяє мобілізації захисних та адаптивних сил. Окрім фізичного впливу, масаж впливає на емоційну сферу, викликає відчуття єднання, турботи та любові. Щоденно робіть самомасаж голови, рук, пальців рук, стоп, а то й усього тіла.
Бережіть себе від травм, застуди.

Не переїдайте, їжте для того, щоб жити, а не живіть для того, щоб їсти.

Неправильне харчування робить людину сумною та похмурою.
Та заклики до раціонального харчування за своєю безнадійністю можуть зрівнятися хіба що із закликами в умовах теперішнього явного і прихованого безробіття поміня­ти нудну і нецікаву роботу на цікаву та захоплюючу. Це справді малореально. Проте зовсім не торкатися цих пи­тань теж було б некоректно. Тому зупинимося на найне-обхіднішому.
Більшість фахівців медицини, народних цілителів вважають, що людина повинна припиняти їсти ще надголодь.
Всім відома роль чистоти, гігієни, естетичності. Нашвидку проковтнута їжа, яку ще до того ж з'їли навстоячки в прокуреному та брудному буфеті, може виявитися дуже шкідливою. А обід за гарно сервірованим столом і смакує інакше, і перетравлюється легше.
Не сприяють здоровому травленню і сварки за столом, буйні сцени п'яного глави сімейства.
Велике значення в харчуванні мають мінеральні речовини та вітаміни. -
Такі собі дрібнички (за вмістом у раціоні) мають неоціненну вагу для нормальної життєдіяльності людського організму. Варто порушитися балансові вітамінів і мінеральних речовин, як це негайно позначається не лише на фізичному здоров'ї, але й навіть на психічному, погіршується сон, настрій, виникає дратівливість тощо.
Нестача лише однієї зі згаданих речовин може перешкоджати засвоєнню інших, більше того — позначитися на загальному обміні речовин.
Мінеральні речовини в залежності від їх вмісту в організмі та харчових продуктах розділяють на макро- та мікроелементи. До макроелементів, яких в організмі та харчових продуктах є чимало, відносяться калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, хлор, сірка, залізо. Мікроелементи містяться в організмі в малих кількостях, і до них відносять­ся марганець, кобальт, йод, фтор, цинк, селен, хром тощо.
Мінеральні речовини в організмі виконують різноманітні функції. Кальцій і фосфор приймають участь в побудові скелета та в різних обмінних та фізіологічних процесах: реакціях енергетичного обміну, м'язовому скороченні та ін. Натрій і калій відіграють важливу роль у підтриманні кислотно-лужної рівноваги, внутріклітинного обміну, залізо і мідь у складі гемо­глобіну приймають участь у перенесенні кисню. Хлор не­обхідний для секреції соляної кислоти, йод входить в структу­ру гормонів щитовидної залози. Магній, марганець, нікель, цинк, селен, хром та інші мікроелементи виступають актива­торами багатьох важливих ферментів та ферментних систем.
Основним джерелом надходження мінеральних речовин є харчові продукти.
Кальцій міститься в молоці та молочних продуктах, 500 г молока повністю забезпечує добову потребу людини в кальції.
Калієм багаті сухофрукти, картопля, бобові, вівсяна крупа.
Магній входить до складу круп, хлібу із муки грубого помелу, бобових.
Високим вмістом легкозасвоюваного фосфору характеризуються твердий та м'який сир, яйця, м'ясо, риба.
Натрій і хлор надходять в організм в основному у вигляді кухонної солі.
Основним джерелом сірки є м'ясо, риба, сир, яйця, бобові, крупи та хліб.
На залізо багаті печінка, м'ясо, зернобобові, гречана крупа та пшоно.
Кобальт міститься у м'ясі, печінці, буряках, капусті, редисі.
Джерело марганцю — рослинні продукти, особливо листові овочі, буряк, горіхи, бобові, чай.
Цинк надходить в організм з м'ясом, твердими сирами, зернобобовим та деякими крупами..
На йод багаті продукти моря (креветки, мідії, морська капуста тощо).
Багато в морепродуктах і селену, окрім того він міститься ще в м'ясі та зернових продуктах.
Найбільше хрому в пивних дріжджах, м'ясі, зернових та рослинній олії.
Вітаміни є регуляторами та активаторами обміну речовин, що різнобічно впливають на всю життєдіяльність організму. Це незамінні харчові речовини, які повинні регу­лярно надходити з їжею. Більшість вітамінів не утво­рюється в організмі. Тривала відсутність їх у їжі веде до хвороб з важким перебігом — авітамінозом (цинга).
Та все ж таки частіше люди стикаються з гіповітамінозами — недостатнім надходженням одного або декількох вітамінів. Вони можуть виникати також При тривалому нез-балансованому харчуванні, наприклад, при надлишку вуг­леводів та дефіциті білка. Трапляється-це і при різних за­хворюваннях, коли потреба у певних вітамінах зростає або порушується їх засвоєння (при кишково-шлункових захво­рюваннях).
Вітамін А регулює обмінні процеси в шкірі, слизових оболонках ока, дихальних, травних та сечовивідних шляхів, стимулює ріст організму та підвищує його опірність до інфекцій тощо. Симптоми гіповітамінозу: втома, схильність до інфекцій, сухість та лущення шкіри, погіршення зору в сутінках тощо.
вітаміну А багато в риб'ячому жирі, печінці, яєчному жовтку, вершковому маслі. Це один з небагатьох вітамінів, що може утворюватись з провітаміну (каротину), який у великій кількості міститься в моркві, абрикосах, помідорах, шпинаті, зеленій цибулі.
Вітамін Е (саме Е, це правильний переклад з латинської, на відміну від російськомовного Є) впливає на обмін білків та вуглеводів, на функцію статевих та інших ендокринних залоз, стимулює діяльність м'язів. Він міститься в олії, зерні, печінці, нирках, яєчному жовтку.
Вітамін Д регулює обмін кальцію і фосфору. При недостатньому забезпеченні ним організму порушується утворення кісток та загальний стан у дітей (рахіт) та виникає розрідження кісток у дорослих (остеопороз). Вітамін Д ут­ворюється із провітаміну в шкірі під дією сонячного проміння та надходить з тваринними продуктами (печінка риб, риб'ячий жир, жовток яйця, оселедці тощо).
Вітамін К стимулює вироблення в печінці речовин, які приймають участь у Згортанні крові. На нього багаті шпи­нат, щавель, капуста, помідори, печінка.
Вітамін С {аскорбінова кислота) — учасник багатьох обмінних процесів. Він підвищує стійкість організму до зовнішніх впливів та інфекцій, забезпечує міцність кровоносних судин, впливає на функцію печінки, бере участь в обміні білку, холестерину, заліза тощо.
При гіповітамінозі вітаміну С погіршується фізична та психічна працездатність, знижується імунітет до інфекцій, застуди, з'являється кровоточивість ясен, кровотеча при невеликому забої, блідість, сухість шкіри.
Основні джерела вітаміну С: овочі фрукти та ягоди, особливо чорна смородина, шипшина, цитрусові, зелена цибуля, капуста, помідори.
Вітамін Р (рутин) разом з вітаміном С зменшує проникливість капілярів, зміцнює їх, стимулює тканинне дихання. міститься в фруктах, ягодах, овочах, особливо в чорноплідній горобині, чорній смородині, апельсинах, ли­монах, журавлині, винограді.
Вітамін В1 (тіамін) регулює окислення продуктів обміну вуглеводів, впливає на функції серцево-судинної, травної, ендокринної, центральної та периферичної нервових систем. Він нормалізує кислотність шлункового со­ку, моторику шлунка та кишечнику.
При гіповітамінозі виникає втома, роздратованість, м'язова слабкість, знижується апетит, холоднішають кінцівки.
Багато вітаміну у дріжджах, цілому зерні, хлібі з борошна грубого помелу, гречаній крупі, свинині, печінці.
Вітамін В2 (рибофлавін) входить до складу ферментів, які регулюють процеси окислення та відновлення в тканинах, обмін білків та вуглеводів. Він покращує гостроту зору на кольори, позитивно впливає на кровотворення, функції органів травлення.
При гіповітамінозі з'являються тріщини та запалення губ, шкіри в куточках рота, почервоніння та печія язика, сльозотеча.
Багато вітаміну В2 у дріжджах, печінці, нирках, сирі, яйцях, гречаній крупі.
Вітамін РР (ніацин) приймає участь у клітинному диханні та в окислювально-відновлювальних процесах, впливає на вищу нервову діяльність, нормалізує діяльність органів травлення. При його недостатності виникає слабість, втома, безсоння, порушення смаку, болючість язика та ін.
Багато вітаміну РР в печінці та дріжджах, м'ясі, бобових, гречаній крупі, рибі, борошні грубого помелу.
Вітамін В3 (пантотенова кислота) входить до складу ферментів, які забезпечують обмін білків, жирів та вугле­водів, утворення холестерину та гормонів кори наднирко­вих залоз. Він міститься у всіх харчових продуктах, тому гіповітаміноз зустрічається рідко.
Вітамін В6 (піридоксин) бере участь в обміні речовин, особливо білків та побудові ферментів. Симптоми гіповітамінозу: м'язова слабість, роздратованість, нудота, випадання волосся, дерматити.
Невелика кількість вітаміну В6 присутня у всіх продуктах, велика — в дріжджах, печінці риб, яловичині, рибі, бо­бових.
Вітамін В9 (фолієва кислота) приймає участь в обміні білків, утворенні нуклеїнових кислот, посилює дію вітаміну В12. Велика Його роль в кровотворенні.
Вітаміном В9 багаті дріжджі, печінка, капуста, шпинат, буряк, картопля, зелені бобові, дині.
Вітамін В12 необхідний для нормального кровотворен­ня, стимулює утворення амінокислот, нуклеїнових кислот. Порушення засвоєння вітаміну В12 виникає при атрофічних гастритах, глистяній інвазії, внаслідок чого можлива зло­якісна анемія.
На вітамін В12 багаті печінка, м'ясо, риба, яйця, сир.
Вітамін Н (біотин) у складі ферментів бере участь в обміні вуглеводів, амінокислот, ненасичених жирних кис­лот. Гіповітаміноз може виникнути при вживанні великої кількості сирих яєчних білків, які містять речовину, що зв'язує біотин. Проявляється дерматитом, болем у м'язах, млявістю.
Багато вітаміну Н в дріжджах, печінці, мозку, яєчному жовтку, цільних зернах.
Слід пам'ятати, що вітамін С нестійкий до дії світла, руйнується при тривалому зберіганні овочів та фруктів, як­що варити їх у відкритому посуді та при контакті з метале­вим посудом. Овочі та фрукти не варто довго залишати на повітрі очищеними та розрізаними, а при приготуванні їх необхідно закладати у воду безпосередньо після очистки і варити під кришкою.

Заморожені овочі необхідно опускати в кип'ячу воду, оскільки повільне розморожування збільшує втрату вітаміну С.
Це ж стосується й інших вітамінів. Фолієва кислота руйнується при тепловій обробці на 80 - 90 %, а вітамін РР - на 15-20%.
На жаль, харчування більшості населення не можна вважати раціональним. В нашому раціоні недостатньо білка, не вистачає майже всіх основних вітамінів, зате вміст тваринних жирів та вуглеводів надмірний, особливо рафінованих вуглеводів (наприклад, цукру).
Але навіть в наших умовах можна дещо зробити. Перш за все необхідно слідкувати за своєю масою тіла. Адже надлишкове харчування призводить до ожиріння, а в поєднанні з малорухливим способом життя та стресами може призвести до виникнення численних захворювань, в тому числі до серцево-судинних та онкологічних.


Пілюля сміху:


Хворий - до офіціантки:
- Чому мені не дали ножа та виделки?
- Вам, хворий, прописана дієта - гостре вам протипоказане.


Що ж можна зробити?

Їсти краще 4-5 разів на день зі зміщенням основної маси їжі на першу половину дня, оскільки навіть за відсутності надлишку в дієті, якщо людина харчується 1-2 рази на день, може виникнути ожиріння. Найгірше — багато їсти та пити перед сном.
Небажані міцні бульйони, жарене та копчене м'ясо, перевагу віддавайте вареному, тушкованому, запеченому у фользі. Обмежте вживання солі, тваринних жирів, перевагу віддавайте вегетаріанській їжі - вона містить всі не­обхідні організму речовини. Тваринні жири замініть рос­линними, краще всього нерафінованими.

Частіше включайте до раціону овочі (капусту, моркву, буряк, цибулю), а також фрукти і ягоди — основне джерело вітаміну С та бета-каротину (провітамін А), як) мають важливі профілактичні можливості. Вживайте їх не тільки у вареному, а особливо в свіжому вигляді, оскільки при кулінарній обробці вітаміни руйнуються, втрачаються і інші корисні властивості.
Намагайтесь вживати шипшину, болгарський перець, зелень (салат, кріп, шпинат, петрушку, зелену цибулю, селеру), обліпиху, багаті на два ці елементи.
Щоденною нормою вважається 450 г овочів та 220 г фруктів в товарному вигляді (до очистки). Якщо в раціоні кількість овочів та фруктів недостатня, то можуть виникати гіповітамінози. У такому разі для їх профілактики бажано приймати полівітамінні комплекси.
У зелені (харчові трави, капуста, салати) міститься зелений фермент — хлорофіл — одна з найважливіших речовин для людського здоров'я. Він сприяє правильному засвоєнню жирів, виробленню відповідних ферментів у ор­ганізмі людини. Його регулярне вживання уповільнює про­цеси старіння та збільшує опірність організму до вірусів та бактерій. Постійне вживання зелені регулює вміст холес­терину, запобігає його відкладенню на стінках судин. Особливо важливо її вживати разом з тими продуктами, які містять холестерин, але необхідні для підтримання нор­мальної «боєздатності» організму — сало, яєчний жовток, масло, сметана, вершки та ікра.
Заповнити прогалину у харчуванні та засвоєнні поживних речовин мають біологічно активні домішки (БАД), натуральні вітамінні препарати, у яких сконцентрована біологічна цінність сировини, і які легко засвоюються.
Вкрай потрібні вони дитячому організмові, що швидко росте, формується і потребує цілого комплексу мікроелементів, вітамінів, поживних речовин у збалансованому стані. їх потребують також люди похилого віку, переобтя­жені хронічною патологією.
Вони потрібні і наприкінці зими, ранньою весною, коли настає весняна втома організму від нестачі вітамінів та інших біологічно активних речовин через зниження їхньрго рівня в овочах, фруктах.

За основним напрямком оздоровчої дії умовно виділяють кілька груп БАД.
Перша група — фітосорбенти (детоксиканти) — рослинні сполуки, що можуть зв'язувати та виводити з ор­ганізму важкі метали, радіонукліди, інші токсичні речовини. Взагалі очищення організму від «шлаків» — це основа будь-якої оздоровчої тактики.
Крім виведення шлаків, фітосорбенти нормалізують рівень холестерину, поліпшують роботу печінки, нирок, кишечнику. Основні компоненти фітосорбентів: пектин, інулін, клітковина. Джерело їх — овочі, фрукти, зернові, ка­пуста, буряк, морква, яблука, айва, висівки, паростки пше­ниці, кукурудзи.
Друга група — антиоксиданти, найважливіші засоби захисту організму від зовнішньої радіації, токсичних речовин. Вони нормалізують стан крові, позитивно впливають на серцево-судинну і бронхо-легеневу системи і взагалі на весь організм. До їхнього складу входять вітаміни А,С,Е,Ртощо, бета-каротин, мікроелементи (се­лен, цинк, молібден, магній та ін.) багаті на них обліпиха, шипшина, горіхи та олії з них, ягоди горобини, листя по­дорожника, зеленого чаю, часник, баклажани, паростки пшениці тощо.
Третя група — адаптогени, які повертають діяльність організму до фізіологічної норми, що порушується під впливом стресів, фізичних навантажень, хвороби, активізують власні захисні механізми організму, стимулюють фізичну та розумову працездатність, стійкість до кліматич­них змін, посилюють імунну систему.
Такі властивості мають ехінацея солодка, цикорій, екстракти часнику, корінь лопуха, неочищений овес та інші.
Цей розподіл доволі умовний, бо майже всі препарати в чомусь повторюють оздоровчу дію, а відрізняються більш вираженими властивостями тих чи інших компонентів. Крім того, вони ще мають одну спільну властивість, а саме у комплексному лікуванні будь-якої хвороби значно підви­щують ефективність медикаментів. Тому на практиці вда­ються ще до «цільового» поділу БАД — на препарати сер­цево-судинного, печінкового, офтальмологічного чи іншо­го спрямування.

Спеціалісти вважають, що ефективніше діють на організм препарати, виготовлені з сировини того навколишнього середовища, у якому зростала людина. Тому перевагу слід надавати вітчизняним БАДам, які до того ж і знач­но дешевші та й якісніші.
Слід лише пам'ятати, що біологічно активні домішки не е ліками і не можуть самостійно застосовуватись для профілактики та лікування тих чи інших захворювань.
Овочі та фрукти водночас є джерелом корисних рослинних харчових волокон клітковини. Компенсувати її брак можна хлібом із борошна грубого помелу з додаванням висівок.
Не слід забувати про каші. За ступенем корисності крупи можна розташувати так: гречана, толокно, пшоно, «Геркулес», вівсяна, манна, ячмінна, рисова, перлова тощо.
Щоденно вживайте нежирні кисломолочні продукти^ пророщену пшеницю. У пророщених зернах активізуються вітаміни, особливо С, Е, Вт, В2, В6. Вони є джерелом надходження до організму мінеральних солей, пектинових ре­човин, котрі оберігають нас від радіації, алергії, запалень слизової оболонки різних органів. Грубоволокниста части­на паростків - клітковина - запобігає багатьом хвороба^ травного тракту, особливо запорам. '
Паростками не лікують окрему хворобу. Вони взагалі допомагають організму звільнитися від старих, ушкоджених клітин, зміцнитися, омолодитися.
Методик пророщування зерна багато. Можна зерно намочити та розстелити на полотнині у якійсь посудині. А можна просто на тарілці з широким рівним дном розсипати ложку-дві перебраного та добре промитого зерна, за­лити звичайною (не перевареною) водою так, щоб вона вкривала його десь на 1 см. Посудину слід залишити відкритою та бажано поставити під сонячне проміння. Всього за півтори-дві доби зерно дає паростки, причому паростки повинні бути завдовжки не більше 4-5 мм; з однієї ложки зерна виходить 2 ложки зерна з паростками. Отаке зерно в кількості 50-100 г на день і варто з'їдати, бо саме в ньому розбуджена велика сила.
Більше використовуйте в харчуванні продукти із сої. Насамперед соя цінна наявністю в її бобах повноцінного рослинного білка, чудово збалансованого з усіх незамінних амінокислот. Білки засвоюються дуже легко та забезпечують організм усіма амінокислотами, необхідни­ми для росту і розвитку людини, збереження її здоров'я і захисту від інфекцій. Білки сої можуть цілком замінити білки м'яса і тому для малозабезпечених є дешевим про­дуктом — замінником м'яса.
Включайте до свого раціону рибу та продукти моря. Риба містить повноцінні білки та різноманітні мінеральні речовини (особливо це стосується морської риби), зокрема мікроелементи йод, фтор, мідь, цинк, марганець та ін. М'ясо риби краще засвоюється, ніж м'ясо тварин. Важко пере­травлюється сушена, в'ялена та часткова солона (окрім ло­сосевих та оселедцевих) риба. Морожена риба за харчо­вими властивостями не поступається свіжій охолодженій.
Продукти моря (мідії, креветки, краби, кальмари тощо) при малій жирності є джерелом повноцінного білка, різних вітамінів, а за вмістом мікроелементів вони набагато пере­вершують м'ясо тварин. При незначній харчовій цінності морська капуста вирізняється великим вмістом йоду та ре­човин, які поліпшують жировий обмін при атеросклерозі та ефективно діють при запорах.
Шкідливий для організму погано пропечений хліб, несвіжі овочі та фрукти.
Вживайте в достатній кількості рідину, не менше 1,5 л задень.
Щотижня влаштовуйте розвантажувальні дні: молочні або кефірні (1,5 л на день), сирні (600 г нежирного м'якого сиру надень), яблучні (1,5 кг яблук надень), овочеві (1,2 кг овочевого салату на день).
Корисно також дотримуватися постів, які рекомендуються церквою. Розвантажувальні дні та церковні пости дістали сьогодні наукове обґрунтування.
Один раз на 7-10 днів проводіть одноденні голодування. Мета такого голодування. - розвантажити системи травлення, видалити із організму продукти життєдіяльності (шлаки).
За необхідності можна протягом року провести 7-10-ти денні голодування, але обов'язково під наглядом лікаря.

Дозоване голодування є могутнім засобом профілактики та лікування цілого ряду хворобливих станів. Разом з тим воно володіє засобами біологічної активації на всіх рівнях (молекули, клітини, органи).

Вибір здорового харчування (харчова піраміда ВООЗ) (див. мал.):

а жири, масло, цукор, солодощі;
б молочні продукти: йогурти, молоко, м'який та твердий сири (2-3 прийоми щоденно);
в м'ясні продукти, риба, боби, горіхи (2-3 прийоми щоденно);
г овочі, фрукти (5-6 прийомів на день); д картопля, хліб, зернові продукти (5-6 прийомів на день).

Не захоплюйтесь екстремальними дієтами та методиками харчування, від них значно більше шкоди, ніж користі. Особливо поширені різноманітні дієти для схуднення. Це так звані «бікіні-дієти» (пляжні), які рекомендують вживан­ня, як правило, одноманітної їжі - від морозива з динями (вуглеводи) до переважно жирних чи білкових продуктів. Проте всі вони не збалансовані і викликають урешті-решт порушення обміну речовин, ускладнення з боку тих чи інших внутрішніх органів.
При виникненні захворювань застосовуйте науково обгрунтовані лікувальні дієти, які рекомендує ваш лікар.

Варто пам'ятати
: чим частіше та інтенсивніше людина «ловить кайф» (зловживає їжею, напоями, стимуляторами тощо), тим швидше вона старіє, частіше хворіє і раніше вмирає.


Пілюля сміху:


- Як, вип'єте каву? - здивовано вигукнув молодий лікар, угледівши свого пацієнта. - Це неможливої Для вас кава - це отрута!
- Так, але, напевне, дуже повільної дії, бо я п'ю її ось уже шістдесят років.

Велике значення мас стан вашого імунітету.

Імунітет - це спосіб захистити внутрішню постійність організму від живих тіл та речовин, які несуть в собі ознаки сторонньої генетичної інформації. Інакше кажучи, це несприйнятливість організму до інфекцій, захисна реакція на дію зовнішніх «ворогів» — вірусів, бактерій, токсинів, здатність його розпізнавати та знешкоджувати чужі клітини.
Негативно впливає на імунітет стрес, особливо хронічний. Іноді причиною стресу може бути відсутність цікавої справи, занять.
Ослаблюють організм та скорочують життя різкі коли­вання - часті переїзди, особливо в контрастні кліматичні зони, зміни ритму життя, колективу.

Сталість звичок, харчування, місця проживання, подружжя, партнерів, друзів дає здоров'я та довголіття. Створіть свій ритм життя та наполегливо дотримуйтесь його.

Зміцненню імунної системи сприяють такі засоби:

* якісні вітамінні комплекси з мінералами двічі-тричі на рік по 1 місяцю;
* адаптогени (засоби для поліпшення пристосованості) по 1 місяцю двічі на рік (екстракт елеутерококу 1/2-1/4 чайної ложки натщесерце 1 раз на день, екстракт родіоли рожевої — золотого кореня 1 /2-1 /4 чайної лож­ки вранці і вдень до їди, екстракт левзеї по 1 /2-1/4 чай­ної ложки вранці і вдень до їди). При вегето-судинній дистонії, порушенні сну, клімаксі ввечері можна додати валеріану, кропиву собачу (пустирник);
* круп'яне молочко (розмолоти на млинчику для кави суміш зерен пшениці, ячменю, вівса по 1 ст. ложці кожного, залити склянкою окропу, настояти 2 години та пи­ти теплим тричі на день перед їдою;
* 100 г очищених мелених горіхів, 100 г очищених тертих яблук, сік 2-х лимонів, 1 ст. ложку меду змішати, вживати по 1 ст. ложці двічі-тричі на день до їди.
* 1 лимон з цедрою розтерти з одною головкою часнику, додати 0,5 л перевареної води, настояти-3-5 днів, вживати по 1 ст. ложці зранку натщесерце;
* 100 г квіток бузини чорної, по 50 г листя берези, квіток терену колючого та листя кропиви дводомної змішати; 2 ст. ложки суміші залити 0,5 л окропу, кип'ятити 2 хвилини, процідити, добавити до смаку лимон або мед, пи­ти по 75 г 4 рази на день, двічі перед обідом та вечерею за 10 хвилин і двічі після обіду та вечері через 2 години протягом місяця;
* в емальовану каструлю покласти по 3 ягоди урюку та інжиру, 5 чорносливин, 1 ст. ложку родзинок, натерте яблуко, 2 кружальця лимону, залити 2-3 склянками води, кип'ятити 5 хвилин, випити протягом дня;
* суміш із кардамону, гвоздики, кориці, імбиру (по пучці) за­лити склянкою води, кип'ятити 5 хвилин на малому вогні, змішати 1/3 склянки з 2/3 склянки молока та випити в хо-• лодний день, якщо відчуваєте слабість та мерзнете;
* каву та чорний чай замініть зеленим несолодким чаєм;
* добавляйте до салатів подрібнене насіння соняшника, гарбуза, льону, конопель;
* висівки з медом;
* склянка кефіру, 2 ст. ложки зародків пшениці, 2 ст. ложки лецитину; 1 чайна ложка меду-еліксир, який на думку американців підтримує психічні та фізичні сили;
* при втомі, стресі вживайте гаряче молоко з жовтком, цукром або медом;
* імунномодулюючу дію мають квітковий пилок, маточне молочко (не при алергії), ягоди чорниці, брусниці, чорної бузини, шипшини;
* регулярно вживайте часник;
* загальнозміцнюючі властивості мають ванни з такою сумішшю трав: по 2 ст. ложки трави меліси лікарської, деревію звичайного, полину гіркого, материнки звичайної, м'яти перцевої, кореня аїру, соснових бруньок ва­рити на слабкому вогні ЗО хвилин, процідити, вилити до ванни.

Всі ці засоби корисні для здорової людини та тих хворих, які проконсультувались у лікаря.


Поддержите likar.uz.ua
Выберите сумму платежа
  грн/месяц

Тегі: